Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ο Αλ Γκορ στην Αθήνα – Τι είπε στο συνέδριο για το περιβάλλον


Στην Αθήνα βρέθηκε ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, προσκεκλημένος της Marfin Popular Bank, για να μιλήσει στο συνέδριο «Αγορές εμπορευμάτων, περιβάλλον και αλλαγή κλίματος».

Ο κ. Γκορ, στην ομιλία του με θέμα “Οικολογική Σκέψη και Οικονομική Ανάπτυξη τον 21ο αιώνα”, μίλησε για το περιβάλλον από τη διεθνή σκοπιά, έκανε ωστόσο εκτενή αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκορ είπε ότι «στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε δει, είναι μια δραματική και πρωτοφανής αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο πολιτισμό και το οικολογικό σύστημα της γης και αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθεί κανείς, επειδή είναι τόσο πρωτόγνωρο στην ιστορία και την εμπειρίας μας ως άνθρωποι που δεν μπορούμε να το φανταστούμε. Πιστεύουμε ότι κατά κανόνα κάτι που δε συνέβη στο παρελθόν δεν είναι πιθανό να συμβεί και στο μέλλον. Δηλαδή, μπερδεύουμε το πρωτόγνωρο, το καινοφανές με το απίθανο. Ναι, μπορεί να είναι ο γενικός κανόνας, αλλά οι εξαιρέσεις σ’ αυτόν τον κανόνα μπορεί να αποβούν μοιραίες για μας, να μας σκοτώσουν»
Αναφερόμενος στη χώρα μας πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα χρειάζεται τόσο πολύ γραφειοκρατία για να δημιουργηθεί ένα αιολικό πάρκο ή συστοιχία φωτοβολταϊκών».

Επίσης, αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά ως δυνητικούς τόπους αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ως εναλλακτική της τροφοδοσίας τους με λιγνίτη που γίνεται σήμερα.

Ο κ. Γκορ εκτίμησε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά ή φωτοβολταϊκά συστήματα θα περιοριστεί σταδιακά όσο αυξάνεται η ζήτηση.

Κάλεσε ακόμα τον επιχειρηματικό κόσμο να συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντικά κριτήρια στις στρατηγικές του, ενώ άσκησε κριτική στη μονοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά ενέργειας και φωτογράφισε τη ΔΕΗ ως ένα από τα εμπόδια

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Γκορ απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λόγω πετρελαϊκών συμφερόντων πραγματοποίησαν την εισβολή στο Ιράκ, ενώ στράφηκε κατά της παραπληροφόρησης η οποία όπως είπε πραγματοποιείται από την τηλεόραση για σχετικά θέματα.
Πηγή:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: