Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αναπνέουν τοξικά αέρια


Πάνω από 500.000 πρόωροι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης


Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις της Ασίας υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και τα τοξικά κοκτέιλ έχουν ως αποτέλεσμα 530.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση του Ινστιτούτου Επιπτώσεων στην Υγεία που εδρεύει στις ΗΠΑ τονίζεται ότι οι ηλικιωμένοι με καρδιοπνευμονικές νόσους ή άλλες χρόνιες ασθένειες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και καταλήγουν στο θάνατο όταν οι συνθήκες επιβαρύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας της μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Στην Ασία, οι ηλικιωμένοι θα γίνουν πιο ευάλωτοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση και πιο φιλάσθενοι. Οι πιο φιλάσθενοι είναι αυτοί που πεθαίνουν πρόωρα από ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ινστιτούτου Ρόμπερτ Ο' Κίφι.

Παρόλο που το διοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του θείου είναι εντός των ορίων ασφαλείας στη Ντάκα, τα σωματίδια στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές είναι πενταπλάσια και πλέον από τα επίπεδα που έχει ορίσει ο ΠΟΥ.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Σιγκαπούρη όπου τα σωματίδια υπερβαίνουν κατά 50% τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι πολύ νεαρές ηλικίες.

«Υπάρχει μια έξαρση στο άσθμα μεταξύ των παιδιών. Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία για γεννήσεις λιποβαρών παιδιών», τονίζεται στην έκθεση.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: