Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Στάχτη τα παρθένα δάση του Αίμου


Περισσότερες από τριακόσιες πυρκαγιές σε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές μαίνονται στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας, με τους πυροσβέστες και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, περισσότερα από 1.100 άτομα λαμβάνουν μέρος στο έργο της κατάσβεσης, ενώ ήδη χιλιάδες στρέμματα δασών στον Αίμο και σε άλλα βουνά έχουν γίνει στάχτη.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη γειτονική Βουλγαρία σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίας που επικρατούν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Μεγάλο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται, ωστόσο, στην «παράδοση» των Βούλγαρων αγροτών να βάζουν φωτιά στα χωράφια τους μετά τον θερισμό και να καίνε τα ξερόχορτα παρά την απόλυτη απαγόρευση της πρακτικής αυτής από τη νομοθεσία», ανέφερε, ο καθηγητής πυροσβεστικής Προστασίας στο Δασονομικό Ινστιτούτο της Σόφιας, Κίριλ Λιούμπενοφ, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Focus».

«Πήγα χθες ταξίδι τριακόσια χιλιόμετρα ανατολικά της Σόφιας και είδα όλη η χώρα τυλιγμένη σε καπνούς και φλόγες. Χωράφια και ξερόχορτα καίγονται από άκρη σε άκρη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος ειδικός.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: