Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Αύξηση θερμοκρασίας στις μεγάλες λίμνες του κόσμου




Σύμφωνα με έκθεση της NASA


Σε τουλάχιστον 160 από τις μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο αυξήθηκε η θερμοκρασία τα τελευταία 25 χρόνια, με τις ευρωπαϊκές λίμνες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε αργά χθες, Τρίτη το Εργαστήριο Προώθησης Τζετ της NASA στην Καλιφόρνια.

«Τα αποτελέσματα συμφωνούν με τις αναμενόμενες αλλαγές και έχουν σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη», γράφουν οι ερευνητές της NASA.

Στοιχεία από δορυφόρο χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας σε 167 λίμνες. Η ποσότητα του νερού έπρεπε να είναι 500 κυβικά χιλιόμετρα ή περισσότερο, ώστε αυτές οι θερμοκρασίες να μπορούν να μετρηθούν σε απόσταση αρκετά μακρινή από την ακτή για να μην επηρεάζονται από τις θερμοκρασίες του εδάφους, τονίζουν οι ερευνητές της NASA.

Για κάθε δεκαετία, η θερμοκρασία στις λίμνες αυξήθηκε κατά 0,45 του βαθμού Κελσίου. Σε ορισμένες λίμνες αυξήθηκε ένα βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές Φίλιπ Σνάιντερ και Σάιμον Χουκ διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν στο μεσαίο έως το υψηλό γεωγραφικό πλάτος του βορείου ημισφαιρίου.

Η «μεγαλύτερη και πιο σύμφωνη περιοχή με το φαινόμενο της υπερθέρμανσης» είναι η βόρεια Ευρώπη, ακολουθούν η Σιβηρία, η Μογγολία και η βόρεια Κίνα, η νοτιοανατολική Ευρώπη, γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, την Κασπία Θάλασσα και το Καζακστάν, επισήμαναν οι ερευνητές.

Λιγότερη υπερθέρμανση παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική. Οι θερμοκρασίες στις λίμνες των νοτιοδυτικών ΗΠΑ ήταν υψηλότερες σε σχέση με τις Μεγάλες Λίμνες. Η τροπική ζώνη και αυτή στο μεσαίο γεωγραφικό πλάτος του νότιου ημισφαιρίου είχαν μικρότερη αύξηση της θερμοκρασίας.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: