Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αλλάζει ο καιρός τη νέα εβδομάδα - Προοπτική καιρού 14-18/02/2011


"Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει"

p1090929

Με αυτή τη παροιμία ο Φλεβάρης έδωσε το στίγμα του τη βδομάδα που απήλθε με πολύ καλές καιρικές συνθήκες ,πολύ καλή διαύγεια/ορατότητα και αρκετή ηλιοφάνεια, αυτές οι μέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αλκυονίδες που πέρασαν καθώς είχαμε ασθενείς ανέμους και ελαφρύ βοριαδάκι, ηλιοφάνεια χωρίς ίχνος νέφωσης και μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ πρωινών και μεσημβρινών ωρών καθώς και ιδιαίτερα έντονες θερμοκρασιακές αναστροφές , κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχουμε σχετικά καλό καιρό με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι έχουν ήδη γίνει νότιοι-νοτιοδυτικοί που θα ανεβάσουν λίγο τη θερμοκρασία κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές. Όμως τη Κυριακή θα έχουμε και πάλι μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα, με λίγες νεφώσεις που θα πυκνώνουν αρκετά γύρω από το Αιγαίο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι από αύριο (Κυριακή 13/02/2011) και θα είναι βόρειοι-βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και αυτός θα είναι ο λόγος που θα ρίξουν και τον υδράργυρο.

Ωστόσο μετά το πρόσκαιρο αυτό διάλειμμα της εβδομάδας που μας πέρασε φαίνεται ο καιρός να αλλάζει πάλι με αρκετές βροχές αλλά και χιόνια στα ορεινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Αιτία για αυτήν την αλλαγή του καιρού είναι οι εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις στον Ατλαντικό που εμποδίζουν την άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη σε συνδυασμό με το πολικό ψύχος στα βορειοανατολικά μας το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει τα Βαλκάνια και κομμάτια αυτού του αυλώνα περνάνε προς τη Τουρκιά και ανατολικότερα και εμείς βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά στο θερμό τομέα (καθώς και πάλι θα γίνει μια σύγκλιση των ψυχρών αερίων μαζών στα ανατολικά μας με τις πιο ζεστές και υγρές της δυτικής Μεσογείου) με νοτιάδες και βροχές, αρχικά από τη Τρίτη με τη δημιουργία ενός χαμηλού στη περιοχής μεταξύ Σικελίας και νότιου Ιονίου που φαίνεται να προσεγγίζει τη χώρα μας από τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και να δίνει αρχικά αρκετές βροχές σε μεγάλο κομμάτι της κεντρικής-νότιας και ανατολικής χώρας.

gfs-0-78

Έτσι από τη νύχτα της Δευτέρας και κυρίως τη Τρίτη θα έχουμε αλλαγή του σκηνικού με βροχές πρώτα από τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο-Στερεά και στη συνέχεια στα υπόλοιπα τμήματα της, καθώς και της ανατολικής Στερεάς-Εύβοιας ,αλλά και της κεντρικής Ελλάδας. Η βόρεια Ελλάδα δε φαίνεται να επηρεάζεται τόσο όσο οι υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου,τις Κυκλάδες και τη Κρήτη που φαίνονται να επηρεάζονται από αυτές τις αξιόλογες βροχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρεια Ελλάδας καθώς κομμάτι του ψύχους εξασθενημένο θα καταφέρει να επηρεάσει κυρίως τη βόρεια Ελλάδα με τη συνοδεία των ισχυρών βοριάδων οι οποίοι θα ρίξουν τη θερμοκρασία σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτό το χαμηλό φαίνεται πως θα κινηθεί κατά μήκος του Αιγαίου ανατολικά προς τα Δωδεκάνησα όπου και εκεί θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Στη συνέχεια φαίνεται πως θα έχουμε εκ νέου βροχές που αυτή τη φορά ίσως να ευνοηθεί περισσότερο η δυτική και βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο ακόμα είναι μακριά για να το προσδιορίσουμε αυτό .

Φαίνεται λοιπόν μια άκρως βροχερή εβδομάδα καθώς η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων ευνοεί τη ροή ατμοσφαιρικών διαταραχών προς τη χώρα μας με αρκετές βροχές αλλα και χιόνια στα ορεινά.

Ανάλυση -Προοπτική

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και η συνέχεια του καιρού καθώς παρατηρώντας αυτό το συσσωρευμένο ψύχος βορειοανατολικά μας, του οποίου η κίνηση θα εξαρτηθεί από τις διαδοχικές διαταραχές στον Ατλαντικό με τα συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά και τις εκτεταμένες χαμηλές πιέσεις σε συνδυασμό με την ακριβή τοποθέτηση του Αζορικού αντικυκλώνα ο οποίος ναι μεν είναι ενισχυμένος αλλά εμποδίζεται σημαντικά από τις χαμηλές πιέσεις στον Ατλαντικό.

ECM1-168

Έτσι λοιπόν αν καταφέρουν και εξασθενήσουν οι χαμηλές πιέσεις εκεί και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανατροφοδότηση στη περιοχή του Ατλαντικού από αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά που βαθαίνουν αρκετά σε συνδυασμό με την άνοδο του Αζορικού αντικυκλώνα, αλλά και την ενδεχόμενη πορεία του Σιβηρικού αντικυκλώνα, να μπορέσει να κατεβεί το συσσωρευμένο ψύχος(πολικός αεροχείμαρος) προς τα νότια Βαλκάνια και κατ'επέκταση και στη χώρα μας.Ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα και πάλι να ανέβει-εκτοπιστεί αρκετά ο Αζορικός αντικυκλώνας προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη αλλά και στο εσωτερικό λόγω και πάλι των χαμηλών πιέσεων στον Ατλαντικό και έτσι το ψύχος να κινηθεί ανατολικά και νότια προς τη Τουρκία και την Ασία και οριακά και σε μας στα ανατολικά και νότια ή να βρεθούμε και πάλι στο θερμό τομέα των υψηλών πιέσεων (υποτροπικός αεροχείμαρρος) ,των νοτιάδων και της ανομβρίας.Υπάρχουν πολλά σενάρια βέβαια τα οποία με το χρόνο σιγά σιγά θα ξεδιαλύνουν το τοπίο και θα μας δώσουν μια σαφή εικόνα για την εξέλιξη του καιρικού μοτίβου στη χώρα μας.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: