Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Βροχές και χιόνια στα ορεινά....Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 21-22/2/2011



Νέα μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο και από τα δυτικά με βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν στο Ιόνιο σε νοτιάδες ωστόσο το κρύο στη βόρεια Ελλάδα θα παραμείνει ,ενώ στη κεντρική και νότια χώρα θα ανέβει η θερμοκρασία και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες και τη Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα Χιονοδρομικά Κέντρα αλλά και σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζει ο καιρός αυτή τη βδομάδα και πάλι με αρκετό νερό,που θα μεταφράζεται ως χιόνι στα βουνά μας και όσο θα βαδίζουμε προς τα μέσα και τα τέλη της εβδομάδας τα χιόνια θα κατεβαίνουν σταδιακά σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Αναλυτικότερα:

Δευτέρα 21/2/2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά νεφελώδης στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας εκτός των πολύ ανατολικών περιοχών, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη .Τοπικές βροχές ήδη από τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται στη δυτική, κεντρική και βορειοδυτική χώρα και συγκεκριμένα στην Ήπειρο,τη δυτική Στερεά, δυτική-κεντρική και βόρεια Θεσσαλία,δυτική Μακεδονία αλλά και στη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο.Λίγα χιόνια θα πέφτουν στα ορεινά αυτών των περιοχών καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (υπάρχει πιθανότητα χιονόπτωσης και μέσα στη πόλη της Φλώρινας). Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε στην αρχή της ημέρας νεφώσεις αρκετά πυκνές και θα εκδηλώνονται ψιχάλες ή ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και τοπικού χαρακτήρα στην υπόλοιπη Πελοπόννησο,ανατολική Στερεά και Θεσσαλία.

Τις απογευματινές ώρες όμως αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση του καιρού και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες πρώτα στα νησιά του Ιονίου αλλά και στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα που τις νυχτερινές ώρες θα έχουν γρήγορη επέκταση και στο εσωτερικού ολόκληρου του ηπειρωτικού κορμού της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και θα είναι αρκετά πυκνά πάνω από τα 1000-1200 μέτρα (ίσως πρόσκαιρα και λίγο πιο χαμηλά λόγω της προΰπαρξης ψυχρών αερίων μαζών στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας τις προηγούμενες μέρες) στη βόρεια Ελλάδα και τα 1200-1400 μέτρα στην κεντρική χώρα. Στη Πελοπόννησο αρχικά πάνω από τα 1400-1600 μέτρα ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένονται να ανέβουν απότομα και ίσως να μετατραπούν σε βροχές ή χιονόνερο ακόμα και στα μεγάλα υψόμετρα(πρόσκαιρα όμως).

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο 4-5 μποφόρ ίσως και 6 στα ανοιχτά που αργά τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα 6 που το βράδυ θα γίνουν νότιοι.

Η θερμοκρασία θα ανέβει κυρίως στα κεντρικά και νότια από το απόγευμα ωστόσο το κρύο θα παραμείνει έντονο στη βόρεια χώρα.

Τρίτη 22/2/2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει άστατος στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας με μεγάλα ανοίγματα αλλά και ισχυρές βροχές σε πολλές περιοχές.

Συγκεκριμένα οι ισχυρές βροχές τη νύχτα έως και νωρίς το πρωί στα δυτικά φαίνεται να εξασθενούν τις πρωινές -προμεσημβρινές ώρες- και ο κύριος όγκος των βροχών να εντοπίζεται στο κεντρικό και ανατολικό κομμάτι της χώρας από το ύψος της ανατολικής Πελοποννήσου-δυτικών Κυκλάδων ,ανατολικής Στερεάς-κεντρικής και ανατολικής Θεσσαλίας μέχρι και τη δυτική-κεντρική και ανατολική Μακεδονία.

Επίσης βροχές πρόσκαιρα έντονες θα έχουμε και στην Εύβοια-Σποράδες-νησιά βορείου & ανατολικού Αιγαίου αλλά και τη Θράκη. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα συνεχιστούν κάποιες βροχές σε αυτά τα τμήματα αλλά πιο εξασθενημένες και ο κύριος όγκος των βροχών θα είναι μέσα και κατά μήκος του Αιγαίου (νησιά ανατολικού Αιγαίου-Δωδεκάνησα&Κρήτη).

Στην υπόλοιπη δυτική και βόρεια χώρα αλλά μέχρι και τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο θα επικρατήσει άστατος καιρός με ανοίγματα αλλά και νεφώσεις που πρόσκαιρα θα πυκνώνουν και θα δίνουν όμβρους. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά της Ελλάδας στη δυτική και βόρεια Ελλάδα πάνω από τα 900-1100 μέτρα (στην Θράκη τα χιόνια θα πέσουν πρόσκαιρα και πιο χαμηλά ) ενώ πάνω από τα 1200-1400 μέτρα κατά μέσο όρο στη κεντρική και νότια χώρα.

Χιόνια και τη Τρίτη στην ορεινή και ημιορεινή δυτική Μακεδονία(υποψηφιότητα έχει και πάλι η πόλη της Φλώρινας) .

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο και ανατολικοί νοτιοανατολικοί στο βόρειο Αιγαίο με την ίδια ένταση.

H θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: