Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σε κλοιό χιονιά η κεντρική Ελλάδα


Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στο Δομοκό, χωριά έχουν αποκλειστεί


Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει όλη τη χώρα, όπως είχε προειδοποιήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην κεντρική Ελλάδα, όπου σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στους περισσότερους δρόμους να γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο Δομοκό, σε απόσταση επτά χιλιομέτρων έξω από την πόλη, οι οδηγοί περίπου 200 αυτοκινήτων έχουν εγκλωβιστεί λόγω του χιονιού, από τις 18:00 το απόγευμα, ενώ νταλίκες και φορτηγά έχουν διπλώσει. Ειδικά συνεργεία της νομαρχίας και των δήμων επιχειρούν να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει τους οδηγούς να διέρχονται και επιτρέπουν την διέλευση προς το Δομοκό μόνο με αλυσίδες και μόνο στα ελαφρά αυτοκίνητα. Το ύψος του χιονιού στην ευρύτερη περιοχή του Δομοκού έχει φτάσει τους 30 τόνους ενώ από τις 18:00 και μετά χιονίζει ασταμάτητα και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.

Η κυκλοφορία από τη Λαμία προς την Άμφισσα γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και επιτρέπεται η κίνηση μόνο των επιβατικών αυτοκινήτων. Οι οδηγοί θα συναντήσουν αρκετές δυσκολίες στο δρόμο και σε κάποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένη να ακινητοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους περιμένοντας να διέλθουν τα μηχανήματα εκχιονισμού. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στην περιοχή του Μπράλου και μέχρι λίγο πριν τη Γραβιά. Αλυσίδες χρειάζονται και στο 51ο χιλιόμετρο, όπου επί δύο ώρες είχαν φράξει το δρόμο νταλίκες που είχαν διπλώσει στο συγκεκριμένο σημείο και χρειάστηκαν η επέμβαση μηχανημάτων της περιφέρειας για να τις απομακρύνουν.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο δήμος Δομοκού έχουν μισθώσει και πρόσθετα μηχανήματα από το μεσημέρι, προσπαθώντας να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς ρίχνοντας το κύριο βάρος στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα.

Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου τα πράγματα γίνονται εφιαλτικά. Το χιόνι ξεκινά από την πόλη της Μακρακώμης και τα προβλήματα αρχίζουν έξι χιλιόμετρα μετά. Η διέλευση γίνεται μόνο με αλυσίδες ενώ τα μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα. Τα αυτοκίνητα συγκεντρώνονται κομβόι και ακολουθούν εκχιονιστικό μηχάνημα για να φτάσουν μέχρι το Καρπενήσι. Παρόμοιες σκηνές επικρατούν και στην κάθοδο από Καρπενήσι προς Λαμία.

Στο μεταξύ, περισσότερα από 42 χωριά στη Δυτική Φθιώτιδα, αλλά και την Υπάτη παραμένουν αποκλεισμένα, αφού υπάρχει αδυναμία συγκοινωνίας λόγω του χιονιού. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα ορεινά χωριά των Δήμων Λαμίας και Αμφίκλειας.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν τα σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα ανοίξουν ή όχι.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: