Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ιζήματα μαρτυρούν τα μυστικά της Ανταρκτικής


Η θερμοκρασία στη δυτική Ανταρκτική Χερσόνησο ανεβαίνει ταχύτερα από σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη Γη, προκαλώντας το λιώσιμο του πάγου, την υποχώρηση των παγετώνων.

Είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια ή μήπως ένα μικρό κομμάτι ενός πανάρχαιου παζλ; Καθώς οι επιστήμονες δεν μελετούν συστηματικά την περιοχή παρά μόνο εδώ και λίγες δεκαετίες, την απάντηση γνωρίζουν μόνο... οι ίδιοι οι πάγοι.

Τώρα όμως, μια νέα μελέτη πυρήνων ιζήματος από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της δυτικής Ανταρκτικής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να δώσει κάποιες απαντήσεις, βοηθώντας τους ερευνητές να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην παγωμένη ήπειρο, που ανακαλύφθηκε το 1820.

Σύμφωνα λοιπόν με την Αμίλια Σέβνελ και τους συνεργάτες της από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η θερμοκρασία της θάλασσας στην περιοχή έχει πέσει τα τελευταία 12.000 χρόνια κατά 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Μέσα στον περασμένο αιώνα ωστόσο ανέβηκε και πάλι κατά 3,4 βαθμούς.

Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, εδώ και περίπου 2.000 χρόνια, η περιοχή φαίνεται να έχει επηρεαστεί σημαντικά από τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Λα Νίνια, που εναλλάσσονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα αποτελέσματα αυτά καθεαυτά ίσως δεν προκαλούν τόσο μεγάλη έκπληξη όσο το γεγονός ότι, χάρη στη μελέτη των πυρήνων ιζημάτων -μήκους 43 μέτρων- οι επιστήμονες άρχισαν να αποκαλύπτουν τα μυστικά του κλιματικού παρελθόντος της Ανταρκτικής κάνοντας, κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης Τζέιμς Μπεντλ «ένα βήμα που θα βοηθήσει στην κατανόηση των επιπτώσεων των καιρικών μοτίβων του Ειρηνικού», που εάν ενταθούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Οι παράκτιες περιοχές της Ανταρκτικής είναι τοποθεσίες ισχυρής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανέμου, της θάλασσας και του πάγου, η οποία μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο», γράφει στο Nature. «Παραμένουν ωστόσο και οι περιοχές που έχουν μελετηθεί λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη στη Γη σε ό,τι αφορά την κλιματική μεταβλητότητα».
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: