Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Τα κοράλλια «μαρτυρούν» το μέλλον του κλίματος


Η βόρεια Αυστραλία που δοκιμάσθηκε από τις πλημμύρες και τις ισχυρές βροχοπτώσεις, ενδέχεται στο μέλλον να πληγεί από συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με μελέτη σε κοραλλιογενείς υφάλους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, τα κοράλλια είναι όπως και οι σελίδες ενός βιβλίου, μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανατρέξουν σε παλαιότερες εποχές, ανακαλύπτοντας έτη κατά τα οποία το κλίμα παραδόξως ήταν υγρό και ξηρό.

«Τα κοράλλια παρέχουν κάποια στοιχεία που ίσως να καταδεικνύουν ότι ήδη βλέπουμε ορισμένες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη» δήλωσε η επιστήμονας Janice Lough, από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στο Κουίνσλαντ.

Η Janice Lough, μελέτησε 17 πυρήνες κοραλλιογενών υφάλων, από τη βορειοανατολική ακτή του Κουίνσλαντ.

Οι δακτύλιοι στους πυρήνες σχηματίστηκαν από το 17ο αιώνα και αποτελούν αρχεία για το κλίμα, αφού δίνουν πληροφορίες για τις αλλαγές που έχουν συμβεί στο φυσικό περιβάλλον.

«Τα κοράλλια είναι σαν ένα βιβλίο φυσικής ιστορίας», τόνισε η Lough.

Στο βόρειο Κουίνσλαντ οι περισσότερες βροχοπτώσεις σημειώνονται κατά την θερινή περίοδο των μουσώνων και βρίσκεται στο έλεος των φαινομένων El Nino και La Nina, που συνήθως προκαλούν ξηρασία ή πλημμύρες.

Το φαινόμενο La Nina είναι υπεύθυνο για τις πρόσφατες «φονικές» πλημμύρες που σημειώθηκαν.

Από τις πλημμύρες έχασαν δεκάδες άνθρωποι τη ζωή τους, σημειώθηκαν καταστροφές σε σπίτια, στο οδικό δίκτυο, στις σοδειές και στα ανθρακωρυχεία.

Η Janice Lough εκτιμά ότι θα αυξηθεί η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πηγή:http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: