Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Στα χαμηλότερα επίπεδα ο αρκτικός παγετώνας τον Ιανουάριο


Σε πολύ χαμηλά επίπεδα έφτασε ο αρκτικός παγετώνας τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Αμερικανικό Κέντρο Δεδομένων Παγετώνα και Χιονιού (NSIDC).

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο ο αρκτικός πάγος κάλυπτε 13,55 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα λιγότερα συγκριτικά με το 2006 που είχε σημειωθεί ρεκόρ απώλειας πάγου.

Αυτό σημαίνει ότι τον περασμένο μήνα καταγράφηκε νέο ρεκόρ και ο αρκτικός πάγος έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1979, που ξεκίνησε το πρόγραμμα παρακολούθησης των παγετώνων στην Αρκτική.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Δεδομένων Παγετώνα και Χιονιού, ο χειμερινός αρκτικός παγετώνας μειώθηκε κατά 3,3 % ανά δεκαετία από το 1979.

Ο χειμώνας φέτος στη βόρεια Αμερική ήταν βαρύς και χιόνισε πολύ ωστόσο στον Κόλπο Χάντσον, στον πορθμό Χάντσον και στον πορθμό Ντέιβις ανάμεσα στον Καναδά και τη Γροιλανδία το επίπεδο πάγου ήταν χαμηλό.

Συνήθως αυτές οι περιοχές παγώνουν μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, ωστόσο αυτό το χειμώνα δεν πάγωσαν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2011.
Πηγή:http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: