Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Σήματα SOS από τη ΝΑSA για συντριβή δορυφόρου 6 τόνων στη Γη


Την Παρασκευή (23.09) κατά πάσα πιθανότητα δορυφόρος βάρους έξι τόνων και μήκους σχεδόν 11 μέτρων, που κατευθύνεται προς τη Γη, αναμένεται να συντριβεί, προειδοποίησε η NASA. Το πού ακριβώς παραμένει άγνωστο για την ώρα.
Οι πιθανότητες που δίνουν οι ερευνητές της ΝΑSA στο δορυφόρο να χτυπήσει .........

οποιονδήποτε πλανήτη είναι 1 στις 3.200.

Ο εν λόγω δορυφόρος αποτελεί το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA που αναμένεται να πλήξει τη Γη τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, η λάμψη των οποίων θα είναι ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα στα τέσσερα θραύσματα, το μεγαλύτερο από τα οποία θα έχει βάρος περίπου 135 κιλά - σύμφωνα πάντα με τη NASA- θα καταλήξουν στη Γη, σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Αναλυτικότερα, ο δορυφόρος αυτός ονομάζεται UARS (Ερευνητικός Δορυφόρος Ανώτερης Ατμόσφαιρας) ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery με αποστολή να μελετήσει την ατμόσφαιρα - για παράδειγμα με το να μετρά τις χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον.

Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες προσπαθούσαν να κατανοήσουν, μεταξύ άλλων, την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κλιματική αλλαγή. Η αποστολή του δορυφόρου ολοκληρώθηκε το έτος 2005, αφού κρίθηκε σκόπιμο να αντικατασταθεί με άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.

Μεγαλύτερες οι πιθανότητες να καταλήξει στον ωκεανό

"Υπάρχουν τόσες εναλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα, οι οποίες επηρεάζουν την ατμόσφαιρα και την έλξη πάνω στο δορυφόρο", λέει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που καταπιάνεται με τα διαστημικά απορρίμματα, Νίκολας Τζόνσον. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι τόσο ρευστές, εξηγεί, που ακόμη κι όταν υπολογιστεί ότι ο δορυφόρος θα πλήξει τη Γη σε δύο ώρες, θα υπάρχει περιθώριο λάθους της τάξεως των 25 λεπτών. "Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 8.000 χιλιόμετρα", σύμφωνα με τον Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θραύσματα θα καταλήξουν πιθανότατα στον ωκεανό, ενώ είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες να καταλήξει πάνω στη Γη.

Ακριβώς 24 ώρες πριν από την επανείσοδο του δορυφόρου έως και 2 ώρες πριν αυτός συντριβεί, η NASA θα εκδίδει τακτικά ανακοινωθέντα με τις εκτιμήσεις της και όλες τις νεότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: