Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η έρημος Λουτ «βράζει» στους 70 βαθμούς!


Είναι το πιο ζεστό μέρος πάνω στη γη!

Το πιο καυτό μέρος πάνω στη γη βρίσκεται στο Ιράν και για σχεδόν εφτά χρόνια κρατούσε τα πρωτεία στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η έρημος Λουτ κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης το 2004, το 2005, το 2006, 2007 και το 2009. Το μεγαλύτερο ρεκόρ σημειώθηκε το 2005, όταν καταγράφηκε θερμοκρασία 70,7 βαθμών Κελσίου. Η δεύτερη υψηλότερη καταγραφή θερμοκρασίας -στους 69,3 βαθμούς- έγινε σε μία έρημο στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Συνήθως τον τίτλο της... θερμής βασίλισσας είχε η περιοχή Ελ Αζίζια στη Βόρεια Αφρική, κοντά στη λιβυκή Σαχάρα, όπου το 1922 για πρώτη φορά καταγράφηκε θερμοκρασία 58 βαθμών Κελσίου.

Η μέτρηση των πιο καυτών σημείων της Γης, που βασικά βρίσκονται στις ερήμους δεν μπορεί να γίνει από το έδαφος για πρακτικούς λόγους, καθώς λόγω του αφιλόξενου περιβάλλοντός τους είναι αδύνατη η επιτόπια διατήρηση ενός μετεωρολογικού σταθμού, γι' αυτό η συμβολή των δορυφόρων από ψηλά είναι πολύτιμη.

Αν και το ρεκόρ ζέστης μπορεί να μετακινείται από χρόνο σε χρόνο, πάντα ανήκει σε ξερές, βραχώδεις, άνυδρες και σκουρόχρωμες περιοχές που απορροφούν πολύ περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από όση αντανακλούν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΩΡΕΑΝ βιβλίο για ΠΡΟΓΝΩΣΗ-ΑΠΟΤΡΟΠΗ/μετριασμό σεισμών! Μετάφραση έργου καθηγητή Ικέγια.

http://aftarkia.wordpress.com