Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Τους 15 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες


Πολωνία
Στους 15 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Πολωνία, οι οποίες προκλήθηκαν από την υπερχείλιση των ποταμών Βιστούλα και Όντερ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Πάβελ Φράτσακ.

"Ο απολογισμός έφθασε τους 15 θανάτους", δήλωσε ο Φράτσακ. Εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια πλημμύρισαν από την υπερχείλιση των ποταμών,"ενός εύρους που δεν είχαμε ξαναδεί στον Βιστούλα και τον Όντερ από το 1884", είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γέρζι Μίλερ παραδέχθηκε σήμερα πως η κατάσταση στον Βιστούλα, το μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας, είναι "πιο σοβαρή από το αναμενόμενο", εξαιτίας κυρίως του μήκους του μεγάλου κύματος που σχηματίστηκε έπειτα από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στα νότια της χώρας.

"Το πέρασμα της πλημμύρας στον Βιστούλα κρατάει περίπου έξι ημέρες", στην πόλη αυτή την οποία διασχίζει, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα φράγματα που έχουν εμποτισθεί με νερό, υπογράμμισε ο Μίλερ ενώπιον του τύπου.

Τα φράγματα έσπασαν ήδη κυρίως κοντά στο Σαντομίερτζ (νοτιοανατολικά) κσι το Πλοσκ (κέντρο), προκαλώντας πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά.

Στη Βαρσοβία, μία σημαντική λεωφόρος που εκτείνεται κατά μήκος του Βιστούλα έκλεισε σήμερα στην κυκλοφορία, καθώς παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις.

Περίπου 200 σχολικά συγκροτήματα παρέμειναν σήμερα κλειστά στις παραποτάμιες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Σε ολόκληρη τη χώρα, "χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους". Ομάδες διάσωσης έστειλαν κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, είπε ο Φράτσακ.

Με την προώθηση των πλημμυρών προς τα βόρεια της χώρας όπου οι δύο ποταμοί χύνονται στη Βαλτική θάλασσα, η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται στο νότο επιτρέποντας να ξεκινήσουν, σήμερα, τα έργα αποστράγγισης και η αποτίμηση των ζημιών.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε κάνει λόγο για προβλεπόμενες ζημιές της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ζλότι (2,43 εκατομμύρια ευρ
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: