Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Δώδεκα νεκροί από τον τυφώνα "Agatha" στη Γουατεμάλα


Δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τέσσερα μικρά παιδιά, στο δυτικό τμήμα της Γουατεμάλας, λόγω του πρώτου τροπικού κυκλώνα, που ονομάστηκε Agatha, και ο οποίος συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους 65 χιλιομέτρων την ώρα.

Επίσης, έντεκα άνθρωποι αγνοούνται, ενώ σχεδόν 3.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν τέσσερα παιδιά, που θάφτηκαν ζωντανά όταν κατολίσθηση σύνθλιψε το σπίτι τους στο Σαν Χοσέ Πινούλα, 17 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε η Conred, η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους όταν κατολίσθηση λάσπης έπληξε το σπίτι τους στην δυτική Γουατεμάλα, πριν αρχίσουν οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η βροχόπτωση θα φθάσει τα 50-75 εκατοστά.

Η τροπική καταιγίδα Agatha, το επίκεντρο της οποίας κινείται προς τη Γουατεμάλα με ανέμους 65 χλμ., προκαλεί επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής ένας θάνατος από τις αρχές.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο προβλέπονται πολλοί τυφώνες και ισχυρές βροχοπτώσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε περιοχές του Ατλαντικού.




Ο πρόεδρος της χώρας είχε δηλώσει χθες ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Pacaya, το οποίο εξερράγη την Τετάρτη, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα για πέντε ημέρες.
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: