Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ανεβαίνει η θερμοκρασία των ωκεανών


Σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας έχουν παρουσιάσει τα τελευταία 16 χρόνια οι ωκεανοί του πλανήτη μας. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το ανώτερο στρώμα των ωκεανών, σε βάθος μέχρι 700 μέτρων, έχει θερμανθεί κατά 0,65 βατ ανά τετραγωνικό μέτρο μεταξύ των ετών 1993-2008. Η αυξημένη αυτή θερμική ενέργεια ισοδυναμεί με την προσθήκη ενέργειας 100 εκατ. ατομικών βομβών κάθε χρόνο στους ωκεανούς της Γης.

Η μελέτη, έγινε από την ομάδα του Τζον Λίμαν του πανεπιστημίου της Χαβάης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".

Σύμφωνα με αυτή, το νερό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θερμανθεί ή να ψυχρανθεί σε σχέση με τον αέρα ή την ξηρά, συνεπώς η θέρμανση των ωκεανών θεωρείται πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια υπερθέρμανση σε σχέση με άλλες μετρήσεις στην ατμόσφαιρα ή στην επιφάνεια της Γης.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι πώς η θερμική ενέργεια στο άνω στρώμα των ωκεανών έχει μεταβληθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες ή ποια είναι η επίπτωση της θέρμανσης των ωκεανών για τη συνολική ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη μας.

Η νέα έρευνα συνδύασε δεδομένα από διάφορες μετρήσεις στους ωκεανούς και συμπέρανε ότι οι ωκεανοί αποτελούν μια γιγάντια "αποθήκη" θερμότητας, απορροφώντας περίπου το 90% της θερμικής ενέργειας που προστίθεται κάθε χρόνο στη γήινη ατμόσφαιρα λόγω της συσσώρευσης των "αερίων του θερμοκηπίου". Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2003 έχει ουσιαστικά "φρεναριστεί" η άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά δηλώνουν αβέβαιοι για την εξέλιξη του φαινομένου της θέρμανσης των ωκεανών στο μέλλον.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: