Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Σήμα κινδύνου για τα ποτάμια του πλανήτη


Η WWF, προειδοποίησε σε πρόσφατη έκθεση της ότι σχεδόν το 60% των ποταμών του πλανήτη, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν επαρκή μέτρα για την προστασία τους από την υπεράντληση, τη μόλυνση, την υπεραλίευση και την ανεξέλεγκτη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ο ποταμός Γιάγκτζε στην Κίνα έχει υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω της ρύπανσης από τα βιομηχανικά λύματα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.

Επίσης, σημαντικά προβλήματα είναι η υπεραλίευση, η κακή διαχείριση του νερού, εξαιτίας των 105 φραγμάτων και της εκτροπής του.

Σε ένα άλλο ποταμό, τον Σαλγουίν που πηγάζει από την Κίνα και εκβάλει στον Ινδικό Ωκεανό, τα 16 μεγάλα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί και τα διάφορα αρδευτικά έργα, έχουν οδηγήσει στη μείωση της στάθμης των υδάτων του.

Ο Μεκόνγκ, σημαντικός ποταμός της Ασίας, ο οποίος διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα της Ινδοκίνας και εκβάλλει στον Ινδικό Ωκεανό, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι η ρύπανση λόγω λίπασμάτων, η αποψίλωση των παρόχθιων δασών και τα 209 φράγματα που έχουν κατασκευαστεί.

Άλλα δύο ποτάμια της Ασίας που απειλούνται είναι ο Ινδός και ο Γάγγης, όπου στις όχθες τους ζούνε περίπου 400 εκατ. άνθρωποι.

Ο συνδυασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της παρατεταμένης ξηρασίας και των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και η ρύπανση, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της στάθμης των υδάτων τους.

Ένα άλλο ποτάμι που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη είναι ο Δούναβης.

Τα βιομηχανικά λύματα, η εκτροπή υδάτων λόγω οκτώ φραγμάτων και η ανεξέλεγκτη ναυσιπλοΐα έχουν προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού.

Στην Αφρική, το οικοσύστημα του Νείλου ποταμού απειλείται, εξαιτίας της υπεράντλησης και των λυμάτων.

Ο ποταμός Ιορδάνης κινδυνεύει να στερέψει το 2011, προειδοποιεί μια ομάδα Ισραηλινών και Παλαιστίνιων περιβαλλοντολόγων.

Τα τελευταία 50 χρόνια, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Συρία εξέτρεψαν το 98% των υδάτων του ποταμού και των παραποτάμων του για πόσιμο νερό και για αγροτική χρήση.
Πηγή:http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: