Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ο Βόρειος Πόλος εκπέμπει SOS


Οι πάγοι που επιπλέουν στους ωκεανούς της Γης, βρίσκονται σε «συνεχή υποχώρηση», εμφανίζοντας ολοένα μεγαλύτερη αστάθεια, η οποία σταδιακά, με το λιώσιμό τους, θα οδηγήσει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη –η πρώτη που έκανε τέτοιου είδους παγκόσμιες μετρήσεις- διαπίστωσε ότι οι επιπλέοντες πάγοι εξαφανίζονται με σταθερό ρυθμό κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η συνολική καθαρή απώλεια του επιπλέοντος πάγου κατά την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται στα 7.420 κυβικά χιλιόμετρα. «Πρόκειται για μεγάλο αριθμό», επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Άντριου Σέφερντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Συγκριτικά, η απώλεια αυτή είναι μεγαλύτερη από την απώλεια των πάγων της ξηράς στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, κατά την ίδια χρονική περίοδο, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην άνοδο της θερμοκρασίας στους ωκεανούς. Η έρευνα εκτιμά ότι η απώλεια των επιπλεόντων πάγων θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί σε όλο τον 21ο αιώνα.
Πηγή:http://troktiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: