Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Θα συνεχίζεται το φαινόμενο La Niña για ένα τετράμηνο ακόμη

Το κλιματολογικό φαινόμενο γνωστό ως Λα Νίνια, που ευθύνεται για τις πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και την τεράστια ξηρασία στη Λατινική Αμερική, αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον και για το πρώτο τετράμηνο του 2011, ανακοινώθηκε σήμερα από τον εδρεύοντα στη Γενεύη Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Το φαινόμενο Λα Νίνια που παγώνει τον Ειρηνικό Ωκεανό , μπορεί δηλαδή να συνεχιστεί μέχρι τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, επηρεάζοντας τον καιρό και το κλίμα σε ολόκληρο το πλανήτη, αναφέρεται σε τελευταίο σημείωμα του οργανισμού που ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη που χαρακτηρίζει το Λα Νίνια ως "το πιό ισχυρό κλιματολογικό φαινόμενο του αιώνα".

«Σε ατμοσφαιρικούς όρους, αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια του Λα Νίνια», δήλωσε ο Rupa Kumar Kolli, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO).

«Οι σοβαρότερες επιπτώσεις του φαινομένου τους τελευταίους μήνες ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό το φαινόμενο Λα Νίνια είναι τελείως αντίθετο με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που προηγήθηκε, γιατί το Λα Νίνια έχει ως χαρακτηριστικό του ότι μειώνει υπερβολικά τη μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στο κέντρο και το ανατολικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού. Το Ελ Νίνιο που κυριαρχούσε μέχρι τα δύο τελευταία χρόνια αντικαταστάθηκε έκτοτε με το Λα Nίνια.

"Όλα τα στοιχεία δείχνουν τη συνεχή επίδραση στον καιρό και στο κλίμα του Λα Νίνια τουλάχιστον για τους επόμενους 2-4 μήνες και πολύ πιθανόν για ένα δεύτερο τετράμηνο ακόμα με ηπιότερη επίδραση", αναφέρεται στο σημείωμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

La Niña

Κατά τη διάρκεια του La Niña, που συμβαίνει συνήθως μετά το φαινόμενο El Nino, οι αληγείς ανατολικοί άνεμοι ισχυροποιούνται πολύ, που ωθούν έτσι τα θερμά επιφανειακά νερά προς την Ασία. Οι καταιγίδες μετακομίζουν έτσι προς τα δυτικά του ωκεανού. Συγχρόνως οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θύελλες είναι μειωμένες πάνω από το κεντρικό ισημερινό Ειρηνικό, και συγκρατούνται εντός της Ινδονησίας και του δυτικού Ειρηνικού. Τα ψυχρά ρεύματα τότε στις δυτικές ακτές της Αμερικής αναδύονται (ενώ στο φαινόμενο El Nino είναι σε βάθος 45 m μέσα στη θάλασσα), οι θρεπτικές ουσίες αυξάνουν, μαζί και τα ψάρια, αλλά οι υδρατμοί καθώς μειώνονται, μειώνονται κι οι βροχές στην περιοχή.

Πηγή:http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: