Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ο καιρός στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 20-21/8/2011



Καλός θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο με αρκετή ηλιοφάνεια και κύριο χαρακτηριστικό το μελτέμι που θα είναι ενισχυμένο αρκετά στο Αιγαίο δροσίζοντας την ανατολική και νότια ηπειρωτική&νησιωτική χώρα.Ωστόσο στη δυτική Ελλάδα θα έχουμε αντίθετο σκηνικό με σχετική ζέστη στο δυτικό ηπειρωτικό κορμό και κάποιες αναπτύξεις τις θερμές ώρες της ημέρας που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.Οι άνεμοι στο Αιγαίο αρκετά ενισχυμένοι φτάνοντας τοπικά τα 7-8 μποφόρ από βορειοανατολικές διευθύνσεις. Ιδιαίτερη προσοχή στις ανατολικές ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές για το κίνδυνο πυρκαγιάς.

seeur_day3Wind3285032and32mslp_Europe_48

2011081812_ERP_GFS_SFC_WINDSPEED_048

Κάποια προβλήματα ίσως αντιμετωπίσουν οι ταξιδιώτες στο Αιγαίο από το ενισχυμένο μελτέμι ενώ και στα νησιά του Αιγαίου στις παραλίες που βρέχει το μελτέμι θα είναι έντονος ο κυματισμός εν αντιθέση με τις υπήνεμες πλευρές των νησιών όπου θα επικρατεί σχετική άπνοια ,ζέστη και αυξημένη υγρασία. Το ίδιο θα συμβαίνει και στη δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου.Εκεί οι άνεμοι θα είναι σαφώς πιο εξασθενημένοι σε σχέση με το Αιγαίο αλλά και εκεί οι πλευρές των νησιών που δεν τις επηρεάζει ο άνεμος θα έχουν έντονη υγρασία και σε συνδυασμό με την σχετικά υψηλή θερμοκρασία το μεσημέρι αλλά και το βράδυ ο δείκτης δυσφορίας θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Από πλευράς βροχών αυτές φαίνεται πως θα περιοριστούν σημαντικά και απλά θα υπάρχουν νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στο δυτικό ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου(Ήπειρος,δυτική Στερεά,ορεινή δυτική νοτιοδυτική Πελοπόννησο) που θα πυκνώνουν πρόσκαιρα .Η πιθανότητα μπόρας είναι αρκετά μικρή και αυτή εντοπίζεται στα πολύ ορεινά αιτών των περιοχών.

Επιπλέον πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα θα επικρατεί λόγω των βορείων ανέμων στο Αιγαίο που θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και θα δώσουν ανάσες δροσιάς στους κατοίκους των περιοχών γύρω από το Αιγαίο.

Η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια καθώς και στα νησιά του Ιονίου.

Απεικόνιση χαρτών για την ένταση των ανέμων:

dytikipeloponisos-42

baaigaio-42

evoia-42

Προσοχή και πάλι για το κίνδυνο πυρκαγιάς σύμφωνα με το δελτίο που θα εκδώσει η Γ.Γ.Π.Π για τις περιοχές που θα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)


Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: