Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι πιο θανατηφόροι τυφώνες στην Ιστορία


Ο θυμός της φύσης σε όλο του το μεγαλείο


Ο τυφώνας Irene δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος τυφώνας που άφησε ανυπολόγιστες καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες στο πέρασμά του. Για την ακρίβεια, η ανθρωπότητα έχει δει και ζήσει πολύ πιο θανατηφόρες περιπτώσεις τέτοιων φυσικών καταστροφών.

Δείτε μερικές από αυτές:



Κυκλώνας Bhola (1970)

Πρόκειται για τον πιο θανατηφόρο τυφώνα της ιστορίας στερώντας τη ζωή από 300.000 -500.000 ανθρώπους. Χτύπησε το σημερινό Μπαγκλαντές (τότε Ανατολικό Πακιστάν) και τη West Bengal της Ινδίας στις 12 Νοεμβρίου του 1970.

Μπορεί να μην ήταν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος τυφώνας (εντάχθηκε στην κατηγορία 3)της ιστορίας, όμως ήταν ικανός να γίνει ο πιο θανατηφόρος εξαφανίζοντας στην κυριολεξία ολόκληρα χωριά και αγρούς στα μικρά νησιά που βρίσκονται στο δέλτα του Γάγγη.





Τυφώνας Nina (1975)

Ο τυφώνας που στην κυριολεξία κατέστρεψε την Κίνα. Το χτύπημά του είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του φράγματος Banqiao, κάτι που δημιούργησε ένα ντόμινο δεκάδων ακόμη καταρρεύσεων πολλαπλασιάζοντας τη σφοδρότητα της καταστροφής.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τυφώνα Nina.







Κυκλώνας Pauline(1997)

Μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της Νότιας Αμερικής. Ξεκινώντας την πορεία του από τον Ειρηνικό και περνώντας από το Μεξικό, ο κυκλώνας Pauline κατέστρεψε φτωχά χωριά της χώρας σκοτώνοντας παράλληλα 250-400 ανθρώπους και αφήνοντας άλλους 300.000 άστεγους.

Παράλληλα, το σύνολο των ζημιών που προκάλεσε ανερχόταν στα 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια.





Κυκλώνας Galveston (1900)

Ο πιο θανατηφόρος κυκλώνας που χτύπησε ποτέ τις ΗΠΑ. Στις 4 Σεπτεμβρίου, μία τεράστια τροπική καταιγίδα πέρασε από τα σύνορα της Κούβας και κατευθύνθηκε προς τον Κόλπο του Μεξικού.

Παρόλα αυτά, τα Μέσα δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως κι έτσι δεν δόθηκε ποτέ η ευκαιρία στους ανθρώπους να προφυλαχθούν. Βασικότερα θύματα του μένους αυτού του κυκλώνα ήταν οι κάτοικοι του νησιού Galveston στο Τέξας. Η ορμή της καταιγίδας έριξε ολόκληρα κτίρια από τα θεμέλιά τους και κατέστρεψε συνολικά 3600 κατοικίες.

Πάνω από 6000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της καταστροφής ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σήμερα θα ανέρχονταν στα 500 εκατ. Δολάρια.




Ο Μεγάλος Τυφώνας του 1780

Κρατά τον τίτλο του πιο θανατηφόρου τυφώνα που έχει χτυπήσει ποτέ τον Ατλαντικό. Ο Μεγάλος Τυφώνας κατέστρεψε το Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τις Βερμούδες και φέρεται να έφτασε μέχρι τη Φλόριντα.

Το κόστος των ζημιών είναι άγνωστο, όμως πάνω από 22.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτό το τρομακτικό χτύπημα της φύσης.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: