Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Αστάθειες - μελτέμι και στο βάθος ζέστη... Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 4-5/7/2011



Δρόσισε επιτέλους τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε πολλές περιοχές ενώ το σκηνικό σε πολλές περιοχές ήταν φθινοπωρινό σήμερα το πρωί και ιδιαίτερα στις περιοχές του Αιγαίου και στις προσήνεμες σε αυτό.Η θερμοκρασία έπεσε σημαντικά σήμερα ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά ενισχύονται πνέοντας από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε σταδιακή ενίσχυση του μελτεμιού στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα με αποτέλεσμα στα ανατολικά και νότια να μην έχουμε αστάθεια αλλά καλοκαιρία και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Περιορίζεται αύριο Πέμπτη η αστάθεια στα δυτικά -βορειοδυτικά με τοπικές μπόρες το απόγευμα στην Ήπειρο,δυτική Μακεδονία και στα πιο ορεινά της κεντρικής&δυτικής Στερεάς ενώ κάποια τοπικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως έχουμε και που επηρεάζει το μελτέμι δηλαδή στην ανατολική Μαγνησία μέχρι και τη νότια Χαλκιδική αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που θα πυκνώνουν στα δυτικά ηπειρωτικά.

FSXX00T_48

2011080306_ERP_GFS_700_HGT_WINDS_MEAN_RH_TEMP_VV_054

Ωστόσο τη Παρασκευή θα έχουμε μια trough line όπως φαίνεται και στον χάρτη παραπάνω η οποία θα ενισχύσει σημαντικά το παράγοντα του θερμικού αίτιου καθώς θα δώσει στοιχεία δυναμικού αίτιου δηλαδή ανοδικά ρεύματα που ενισχύσουν σημαντικά την αστάθεια και θα συμβάλουν στη δημιουργία κατακόρυφων αναπτύξεων που θα δώσουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια της χώρα μας.

Αναλυτικότερα:

Πέμπτη 4/7/2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει πολύ καλός σε όλη τη χώρα με ηλιοφάνεια αρκετή και λίγες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιώτικά τμήματα από το ύψος της νότιας Χαλκιδικής μέχρι και τις Σποράδες καθώς και στις προσήνεμες ακτές της Μαγνησίας-Πιερίας όπου οι νεφώσεις θα είναι πιο πυκνές.Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια ωστόσο τις θερμές ώρες της ημέρας θα έχουμε αναπτύξεις στον ορεινό ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου που με το πέρας της ημέρας ολοένα και θα πυκνώνουν και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και καταιγίδες μέχρι και αργά το απόγευμα-νύχτα στην Ήπειρο,δυτική Μακεδονία ,δυτική&κεντρική Στερεά(στα πιο ορεινά τμήματα) ενώ μέσα στη νύχτα θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα και στην υπόλοιπη Μακεδονία. Στις υπόλοιπες περιοχές ηλιοφάνεια ,και λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες μέχρι και αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ στα ανοιχτά του Αιγαίου κυρίως προς τις Κυκλάδες και βορειότερα,ενώ πρόσκαιρα βορειοδυτικοί προς τα νοτιοανατολικά του Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33-34οC στα ηπειρωτικά ενώ στα νησιά του Αιγαίου θα είναι 3-4οC χαμηλότερη λόγω των ανέμων.

grwindb11080409

Παρασκευή 5/7/2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει γενικά καλός με ηλιοφάνεια σε μεγάλος μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας ωστόσο κάποιες καταιγίδες θα απασχολούν τη νύχτα και προς την αλλαγή της ημέρας περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Μακεδονίας.Μέσα στην ημέρα θα έχουμε γρήγορα δημιουργία κατακόρυφων αναπτύξεων που θα υποδηλώνουν την έντονη αστάθεια που θα επακολουθήσει ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας(το μεσημέρι νωρίς και το απόγευμα) θα έχουμε τοπικές καταιγίδες που δεν αποκλείεται να έχουν και έντονο χαρακτήρα στην Ήπειρο,τη δυτική&κεντρική&ανατολική Μακεδονία ,τα ορεινά της Ροδόπης στη Θράκη καθώς και περιοχές της κεντρικής&δυτικής Θεσσαλίας και Στερεάς μέχρι και το εσωτερικό της κεντρικής και δυτικής ορεινής Πελοποννήσου.Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από ριπαίους ανέμους ή και από χαλάζι τακτά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.Στην υπόλοιπη χώρα καλός ο καιρός με ηλιοφάνεια και αναπτύξεις τις θερμές ώρες της ημέρας που θα πυκνώσουν αρκετά και ενδέχεται να σημειωθούν μπόρες μέχρι και το ύψος της βόρειας ορεινής ανατολικής Στερεάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6-7 μποφόρ στα ανοιχτά του Αιγαίου ενώ από τις Κυκλάδες και νοτιοανατολικότερα προς τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια.

Επόμενες μέρες:

Όσον αφορά τη συνέχεια η νέα εβδομάδα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από άνοδο της θερμοκρασίας,ζέστη ενώ θα περιοριστεί και η αστάθεια σημαντικά.


2011080306_ERP_GFS_SFC_SLP_DEW_WINDS_TEMP_138

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)


Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: