Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Εντοπίστηκαν υδάτινα μονοπάτια που αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για ύπαρξη εξωγήινης ζωής



Εντυπωσιακές νέες εικόνες από τα όρη του πλανήτη Άρη αποτελούν τις καλύτερες ως σήμερα ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη ρέοντος νερού – βασικό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής – στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα νέα ευρήματα αποτελούν «προϊόν» μιας αμερικανο-ελβετικής ερευνητικής συνεργασίας.

mars_water

Μια σειρά εικόνων που ελήφθησαν από το διαστημικό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, αποκαλύπτει «δάχτυλα» νερού στον πλανήτη την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τα υδάτινα αυτά μονοπάτια εμφανίζονται ανάμεσα σε βραχώδεις πλαγιές και κυλούν επί εκατοντάδες μέτρα στο Νότιο Ημισφαίριο του Άρη. Βρίσκονται σε σημεία που ζεσταίνονται από τον καλοκαιρινό ήλιο, χωρίζονται ή συναντιούνται, ωστόσο όταν ο χειμώνας φθάνει, χάνονται.

Αλμυρό το νερό στον Άρη

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της νέας μελέτης καθηγητή Alfred McEwen από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το νερό που ρέει στον Άρη είναι αλμυρό. Η αλμυρότητα μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία το νερό παγώνει. Οι περιοχές όπου απαντώνται τα υδάτινα «δάχτυλα» ζεσταίνονται αρκετά ώστε να ρέει σε αυτές νερό σε υγρή μορφή το οποίο είναι εξίσου αλμυρό με εκείνο των ωκεανών της Γης – εάν το νερό δεν ήταν αλμυρό τότε θα ήταν μονίμως παγωμένο με βάση τις θερμοκρασίες που παρατηρούνται στον Κόκκινο Πλανήτη.

mars_salt_water Τα μονοπάτια νερού που εντόπισαν οι επιστήμονες έχουν μικρό πλάτος και μήκος εκατοντάδων μέτρων. Ο αριθμός τους όμως είναι μεγάλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένα σημεία μπορεί κάποιος να παρατηρήσει περισσότερα από 1.000 διαφορετικά υδάτινα «δάχτυλα».

Τα καινούργια αποτελέσματα είναι τα πρώτα που δείχνουν ύπαρξη ρέοντος νερού στον Άρη, σύμφωνα με τον καθηγητή Alfred McEwen, γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες στο κυνήγι για ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει μόνο νερό σε παγωμένη μορφή κοντά στην επιφάνεια πολλών περιοχών του Κόκκινου Πλανήτη.

Πηγή: Βήμα,http://www.physics4u.gr/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια: