Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

«Λιώνουν» τα Ιμαλάια


Μεγάλος κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές


Οι ζωές πολλών ανθρώπων στην Κίνα, την Ινδία και το Νεπάλ, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη η οποία οδηγεί σε λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια με γοργούς ρυθμούς.

Τρεις παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα τα τελευταία σαράντα χρόνια, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ οι δυο από αυτούς μπορεί να εξαφανιστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιώντας μοντέλα προσομοίωσης της θέσεως της Γης, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η συρρίκνωση των δυο παγετώνων, του Yala και του AX010 στο δυτικό Νεπάλ, έχει επιταχυνθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, συγκριτικά με το 1970 και το 1980.

Προβλέπεται επίσης ότι η ροή των νερών στα ποτάμια κατά μήκος της Νότιας Ασίας «θα μειωθεί τελικά, δημιουργώντας εκτεταμένη έλλειψη νερού».

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων είναι ανάμεσα στους ταχύτερα συρρικνούμενους παγετώνες παγκοσμίως, εξαιτίας των επιπτώσεων της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, κι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε έλλειψη νερού για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι εξαρτώνται από μεγάλα ποτάμια που προέρχονται από παγετώνες, στην Κίνα, την Ινδία και το Νεπάλ.

Πέρα από τις επικείμενες πλημμύρες που θα προκληθούν με την κατάρρευση των παγετωνικών λιμνών κάτω από τη διόγκωσή τους, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των νερών των μεγάλων ποταμών της περιοχής, η οποία θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον πλανήτη।
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: