Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ενδιαφέρουσα καιρική εξέλιξη-προοπτική μετά τη μονοτονία των μελτεμιών...




Αναζητώντας στο καιρικό σκηνικό μια αλλαγή του μοτίβου μιας και πλησιάζουμε στο Φθινόπωρο και σιγά σιγά το καλοκαίρι μας αποχαιρετάει με την κυριαρχία των μελτεμιών στο Αιγαίο και στην ανατολική και νότια χώρα. Την στιγμή που η χώρα μας είναι χωρισμένη σε δύο μέρη ,από τη μια την ανατολική και νότια χώρα όπου επικρατεί το μελτέμι που παρέχει ανάσες δροσιάς ενώ από την άλλη η δυτική χώρα να έχει να αντιμετωπίσει τη ζέστη καθώς το μελτέμι εκεί δρα ως καταβάτης και ανεβάζει αρκετά τον υδράργυρο.

Από ότι φαίνεται το μελτέμι θα μας αποχαιρετήσει στα τέλη της βδομάδας και ενισχυμένο μάλιστα τις επόμενες μέρες στο Αιγαίο κάτι που θα αφυπνίσει και πάλι τις αρμόδιες αρχές για το κίνδυνο πυρκαγιάς. Από πλευράς φαινομένων επικρατεί καιρική απραξία μιας και το ενισχυμένο μελτέμι δεν αφήνει περιθώρια αστάθειας και βροχών στην χώρα μας.

europe_forecast_1

Τη στιγμή που στα Βαλκάνια και στη κεντρική Ευρώπη οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει στα ύψη και πολλές περιοχές είναι υπό συνθήκες καύσωνα εκεί καθώς το εκτεταμένο ridge συνοδευόμενο με υψηλές πιέσεις έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι τη Σκανδιναβία και τη βόρεια Ευρώπη-Βαλκάνια. Η χώρα μας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτό το κύμα ζέστης παρά μόνο η δυτική χώρα που θα έχει λίγο περισσότερη ζέστη σε σχέση με την υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα όπου θα πνέει ενισχυμένο το μελτέμι.

Προς τα τέλη της βδομάδας φαίνεται πώς ο συνδυασμός του ridge, αλλά και οι συσσωρευμένες θερμές αέριες μάζες στην νοτιοανατολική Τουρκία, θα αφήσουν περιθώρια στο μελτέμι που θα πνέει τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας να λειτουργήσει ως μια ροή ψυχρού ατμοσφαιρικού αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα προκαλώντας τον εγκλωβισμό μιας ψυχρής λίμνης μεταξύ Σικελίας-ακτές Λιβύης και της δυτικής χώρα μας όπου θα ενισχύσει το παράγοντα αστάθεια συνοδευόμενο από δυναμικό αίτιο που θα είναι υπαίτιο για τα θετικά ποσά γεωστροβιλισμού τα οποία θα ενισχύσουν τα ανοδικά ρεύματα τα οποία θα προκαλέσουν έντονη καιρική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αστάθεια της ατμόσφαιρας.

Αυτο πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που ακόμα είναι νωρίς να διευκρινίσουμε κατά πόσο έντονες θα είναι και που θα εντοπιστούν .Κύριος στόχος του άρθρου είναι να εντοπίσει αυτήν την αλλαγή που φαίνεται πιθανόν να αλλάζει κάπως το καιρικό σκηνικό στη χώρα μας.

Το μελτέμι το οποίο θα πνέει αυτή τη βδομάδα στο τέλος αυτής θα εξασθενήσει και θα αλλάξει η ροή των ανέμων σε ποιο δυτική συνιστώσα κάτι που θα δώσει το έναυσμα για την προσέγγιση της διαταραχής στη χώρα μας.

Ουσιαστικά το μελτέμι θα παίξει το ρόλο της εισορής ψυχρού αέρα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας συνέπεια του εγκλωβισμού που θα υποστεί από τις δύο θερμές αέριες μάζες από το ridge και το πεδίο υψηλών πιέσεων στα ανατολικά.Έτσι θα βρει στο διάβα του θερμότερες αέριες μάζες και θα παγιδευτεί στη περιοχή του Ιονίου δημιουργώντας ψυχρή λίμνη που θα είναι υπαίτια για τη μετέπειτα αλλαγή του καιρού στη χώρα μας. Επιπλέον η οργανωμένη διαταραχή που απασχολεί τη δυτική βορειοδυτική Ευρώπη θα είναι υπεύθυνη για την ώθηση του εκτεταμένου ridge που θα φτάσει μέχρι τη Σκανδιναβία το οποίο δεν έχει διέξοδο ανατολικότερα προς τη χώρας όπως είθισται .Αυτό οφείλεται γιατί ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα νοτιοανατολικά της Ασίας και της κάθοδος του Σιβηρικού Αντικύκλωνα ενισχύει σημαντικά τους βορειοανατολικούς ανέμους στη χώρα μας και εμποδίζει θερμότερες αέριες μάζες να έρθουν προς τη χώρα μας.

Αυτή η λίμνη φυσικά θα ενισχύσει και τα ποσά υγρασίας στην ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει την αστάθεια.Έτσι φαίνεται πως ίσως να μας απασχολήσει η δημιουργία αυτής της λίμνης καθώς φαίνεται να κινείται προς τη χώρα μας σύμφωνα με τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων ανώτερης ατμόσφαιρας στην Ευρώπη.

Στους παρακάτω χάρτες μπορείτε να δείτε αναλυτικά κάποια στοιχεία από αυτά που αναφέρθηκα παραπάνω:

0_0-3shear72_5002011082306_ERP_GFS_500_HGT_ABSVORT_WINDS_144euro1.144hr

Εν κατακλείδι,περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα μας επηρεάσει αυτή η διαταραχή και κατά πόσο είναι ικανή να μας βάλει σε φθινοπωρινούς ρυθμούς από το νέο μήνα.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: