Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Από ώρα σε ώρα χτυπά ο τυφώνας - Θα φέρει και οικονομική καταστροφή


Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι, ο κυκλώνας Αϊρίν αναμένεται να πλήξει σήμερα το πρωί τη Βόρεια Καρολίνα και αργότερα τη Νέα Υόρκη.

Οι αρχές των περιοχών από τη Νέας Υόρκη ως και τη Βόρειας Καρολίνας έχουν κηρύξει τις περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ακτές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διάκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον. Σε μήνυμά του χθες το βράδυ κάλεσε τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα στις πραγματικές του διαστάσεις που μπορεί να είναι "σοβαρές και ιστορικές".

Στο μεταξύ και τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης θα κλείσουν από σήμερα το μεσημέρι. Ταυτόχρονα θα διακοπούν τα δρομολόγια των λεωφορείων και του μετρό στην πόλη.

Περισσότερα από 400 κέντρα υποδοχής έχουν ανοίξει και σε αυτά μπορούν να καταφύγουν 71.000 άνθρωποι.

Όλες οι παραστάσεις στο Μπρόντγουέι αναβλήθηκαν όπως και όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους να αποφεύγουν τα πάρκα γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης δέντρων.

Περίπου 98.000 μέλη της αμερικανικής Εθνοφρουράς βρίσκονται σε ετοιμότητα. Τα πολεμικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν τις βάσεις στη Φλόριντα, το Ντέλαγουερ και την Βιρτζίνια και τα πολεμικά πλοία από το λιμάνι του Χάμπτον Ρόουντς ανοίχτηκαν στη θάλασσα.

Ένα πραγματικό "τέρας" ο κυκλώνας Αϊρίν έχει διάμετρο 820 χιλιόμετρα, το ένα τρίτο του συνολικού μήκους των ανατολικών ακτών της ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NASA.

Το 1938 ο κυκλώνας Νιου Ινγκλαντ που πέρασε 64 χιλιόμετρα από το Μανχάταν προκάλεσε ζημιές που αντιστοιχούν σήμερα σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει ο στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ στους New York Times.

Ο κυκλώνας Κατρίνα προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές--100 δισεκατομμύρια δολάρια-- το 2005 όταν έπληξε τη Νέα Ορλεάνη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.500 άνθρωποι.

Ο διευθυντής της εταιρίας Kinetic Analysis Τσακ Ουάτσον δήλωσε πως οι ζημιές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 12 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα πρόσφατα μετεωρολογικά δεδομένα.

Οι ζημιές αυτές προέρχονται από κτίρια που θα πλημμυρίσουν και συνδέονται με την διακοπή λειτουργίας εταιριών, αλλά και με το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης.

Το ύψος τους εξαρτάται από την ένταση με την οποία ο κυκλώνας θα πλήξει τη Νέα Υόρκη. "Μια διαφορά 32 χιλιομέτρων στο επίπεδο των περιοχών που θα βρεθεί το κέντρο του τυφώνα είναι πιθανό να διπλασιάσει τις ζημιές", τόνισε ο Ουάτσον.

Ο ίδιος τόνισε πως "ένας μικρής έντασης κυκλώνας, αν κατευθυνθεί απευθείας στη Νέα Υόρκη μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ζημιές ενός δισεκατομμυρίου".

"Η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ακόμα και μήνες", προέβλεψε η υπουργός Εσωτερικής ΣύνδεσμοςΑσφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Πηγή:http://www.newsit.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: