Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κλίμα: έρευνα της δημιουργίας των νεφών θέτει υπό αίρεση τα κλιματικά μοντέλα


Τα κλιματικά μοντέλα πρέπει να αναθεωρηθούν εκ βάθρων σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας πάνω στα αερομεταφερόμενα σωματίδια που συντελούν στη δημιουργία των νεφών.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature εξετάζει την επίδραση των αερολυμάτων στη διαμόρφωση του κλίματος.

Τα αερολύματα συμβάλλουν στην ψύξη της γήινης ατμόσφαιρας μέσω της δημιουργίας των νεφών που αντανακλούν το ηλιακό φως.

Ο Γιάσπερ Κίρμπυ, επικεφαλής του πειράματος CLOUD (Cosmics Leaving OUtdoor Droplets) που λαμβάνει χώρα στο Cern -εργαστήριο σωματιδίων που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας- μελέτησε διάφορα αέρια μείγματα διοξειδίου του θείου, αμμωνίας και νερού, δηλαδή των αερίων που προκαλούν την άνωση των αερολυμάτων στα χαμηλά ύψη όπου δημιουργούνται τα νέφη.

Ωστόσο, τα πειράματα έδειξαν ότι στο εργαστήριο μπορούν να παραχθούν χιλιάδες φορές λιγότερα αερολύματα απ’ότι αυτά που παρατηρούνται στη φύση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ως ζωτικής σημασίας τον εντοπισμόαυτών των αερίων, αλλά και των πηγών τους, φυσικών ή τεχνητών, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη διαμόρφωση του κλίματος.Στην περίπτωση που οφείλονται στη ανθρώπινη δραστηριότητα, πρόκειται για μια ακόμα επεμβατική δράση του ανθρώπου στη φύση. Στην αντίθετη περίπτωση αποκτούμε νέες γνώσεις για τον τρόπο που διαμορφώνεται το Κλίμα στον πλανήτη.

Τα αερολύματα είναι αέρια μικροσωματίδια που από ένα μέγεθος και πάνω συντελούν στη δημιουργία των νεφώσεων.

Περίπου τα μισά προέρχονται από την επιφάνεια της Γης, υπό μορφή σκόνης, άμμου, ή σταγονιδίων θαλασσινού νερού. Τα υπόλοιπα παράγονται στην ατμόσφαιρα όταν σωματίδια ατμού συμπυκνώνονται σε μεγαλύτερους όγκους.

Την επίδραση των νεφών στην Κλιματική Αλλαγή είχε μελετήσει και το πρόγραμμα EUCLIPSE.

Δεν υπάρχουν σχόλια: