Μεταξύ 1,4 και 6,7 εκατομμύρια ενήλικες Μεξικανοί, δηλαδή σε ποσοστό 2% και 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ηλικίας 15 με 65 χρονών, υπολογίζεται ότι θα παρακινηθούν να μεταναστεύσουν, μέχρι το 2080, στις ΗΠΑ σε αναζήτηση εργασίας λόγω μειωμένης εσοδείας στις αγροτικές καλλιέργειες, συνεπεία ενός θερμότερου και ξηρότερου κλίματος, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών υπό τον Μάικλ Οπενχάιμερ στο πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Η μελέτη αυτή, μια από τις πρώτες που αποπειρώνται να ποσοτικοποιήσουν το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα μεταναστευτικά μοντέλα, δημοσιεύθηκε χθες στα Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις ΗΠΑ, προσφέροντας εργαλείο για καινούργια προσέγγιση του προβλήματος των περιβαλλοντικών προσφύγων.
Πρόβλημα, σημαντικό για τη χώρα μας, όπως ανέδειξε σε πρόσφατη συνέντευξής της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, λέγοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει, με τη μεσογειακή πρωτοβουλία που αναλαμβάνει, συμφωνία των χωρών της Μεσογείου, πριν από τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Κανκούν για το Κλίμα, σε ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση έντονων πιέσεων, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες.
«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δημιούργησε μοντέλο για την προβολή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη μετανάστευση», είπε ο Οπενχάιμερ, ο οποίος είναι μέλος της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Διευκρίνισε ότι το μοντέλο υπολογισμού δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της μετανάστευσης Μεξικανών στις ΗΠΑ καθώς και τα στοιχεία για το κλίμα και τις εσοδείες σε 30 πολιτείες του Μεξικού το χρονικό διάστημα μεταξύ 1995 και 2005. Σε αυτή τη δεκαετή περίοδο, για κάθε μείωση 10% της εσοδείας γεωργικών καλλιεργειών το 2% του πληθυσμού του Μεξικού μετανάστευε στις ΗΠΑ . Ο Οπενχάιμερ υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η μελέτη δεν εξετάζει την αιτία της μεταβολής του κλίματος που επηρεάζει τις γεωργικές καλλιέργειες στο Μεξικό και πρόσθεσε ότι δεν εξέτασε το κατά πόσον οι μετανάστες από το Μεξικό στις ΗΠΑ είναι νόμιμοι μετανάστες.
Πιέσεις αλλά και ευκαιρίες
«Στο βαθμό που η μελλοντική κλιματική αλλαγή θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στις εσοδείες, μπορούμε να αναμένουμε μεγαλύτερες πιέσεις στις ανθρώπινες μετακινήσεις», σχολίασε ο Σμιτ του πανεπιστημίου Guelph. Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Μακλέμαν στο πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά επισημαίνει ότι οι αναπτυγμένες χώρες μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τους φτωχότερους γείτονές τους, όπως για παράδειγμα να διευκολύνουν οι ΗΠΑ την πρόσβαση των μεξικανικών αγροτικών προϊόντων στις αμερικανικές αγορές ή να βοηθήσουν το Μεξικό να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης εκτός αγροτικού τομέα. «Μία από τις παραμέτρους, τις οποίες ενθαρρύνω τις κυβερνήσεις να εξετάσουν, είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν αν διαθέτουν τα μέσα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή εκεί που ζουν», τόνισε ο Μακλέμαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου