Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ακραία καιρικά φαινόμενα


Συναγερμός έχει σημάνει σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στην Κίνα, η επαρχία Σιτσουάν δοκιμάζεται από πλημμύρες που έχουν σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το καυτό καλοκαίρι ταλαιπωρεί τους κατοίκους πολλών περιοχών. Στην Ευρώπη, καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην Αυστρία, την ώρα που η Σερβία και η Ιταλία, βρίσκονται στο έλεος του καύσωνα. Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Ρωσία, όπου ο υδράργυρος παραμένει στο κόκκινο και εκατοντάδες πολίτες έχουν πνιγεί σε ποτάμια και λίμνες στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Την ίδια ώρα στην Αργεντινή 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγο του πολικού ψύχους που επικρατεί στη χώρα.

Καύσωνας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τις πιο ζεστές ημέρες των τελευταίων 70 ετών ζει η Ρωσία, όπου μόνο την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι από πνιγμό. Οι περισσότεροι προσπάθησαν να βρουν μία ανάσα δροσιάς από τον καύσωνα σε ποτάμια και λίμνες, έχοντας προηγουμένως καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ. Από τη ζέστη και την ξηρασία τραγικές είναι οι απώλειες για τους αγρότες αλλά και τους αλιείς καθώς τα ψάρια δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και πεθαίνουν. Δεκαεννέα περιοχές στη Ρωσία έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 37 βαθμούς.

Καύσωνας πλήττει και το Βελιγράδι με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 35 βαθμούς. Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους, αλλά και όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν σπίτι, ιδιαίτερα τις ώρες που η ζέστη είναι αφόρητη. Οι κλήσεις που δέχθηκε το κέντρο πρώτων βοηθειών ξεπέρασαν τις 100 κυρίως για προβλήματα υγείας που προκάλεσε η ζέστη.

Ίδιο το σκηνικό και στην Ιταλία, αν και η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται με τη θερμοκρασία τις τελευταίες ώρες να έχει πέσει κατά έναν - δύο βαθμούς.

Αντίθετα στην Αυστρία οι καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου διημέρου προκάλεσαν σφοδρές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Στη Βιέννη, το Γκρατζ, το Ίνσμπουργκ και το Λιντζ, δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας καταστροφών που σημειώθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Υψηλές θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές ξεπερνούν τους 37 βαθμούς επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Λος Άντζελες ο κόσμος προσπαθεί να βρει δροσιά στις παραλίες, ενώ αρκετές είναι και οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει. Η ξηρασία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει προβλήματα και στις καλλιέργειες.

Οι κάτοικοι στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και το θάνατο 15 ανθρώπων. Δεκάδες άλλοι αγνοούνται. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ακόμη και ολόκληρα σπίτια στο πέρασμά τους. Με βάρκες, συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τον κόσμο.

Αργεντινή: Πολικό ψύχος προκάλεσε το θάνατο 42 ανθρώπων

Κύμα πολικού ψύχους πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Αργεντινής προκαλώντας το θάνατο εννέα ανθρώπων, κυρίως αστέγων σε όλη τη χώρα μέσα σε μια εβδομάδα. Εκτός από τους θανάτους αυτούς από υποθερμία, στο ψύχος οφείλεται επίσης ο θάνατος 33 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένδεκα ανήλικοι, από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα λόγω της χρήσης επισφαλών μέσων θέρμανσης, διευκρίνισε η οργάνωση.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πέθαναν από υποθερμία ήταν φτωχοί που ζούσαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και σε επτά επαρχίες της Αργεντινής που επλήγησαν από τις πολικές θερμοκρασίες.

Ο Χουάν Καρ, ο πρόεδρος της οργάνωσης Red Solidaria, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΤΝ ότι υπάρχουν σχεδόν 1.400 άστεγοι στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και 20.000 σε όλη τη χώρα, με το 60% να είναι άνδρες ηλικίας 35 έως 55 ετών.

Ο ιδιαίτερα σκληρός φετινός χειμώνας στη Λατινική Αμερική έφερε χιόνι σε άγονες περιοχές στους πρόποδες των Άνδεων στη βορειοδυτική Αργεντινή, όπου δεν είχε χιονίσει τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια ή στην επαρχία Λα Ριόχα, αλλά και στις επαρχίες Σάλτα και Τουκουμάν που είχαν να δουν χιόνι εδώ και 50 χρόνια.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ,http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: