Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Περουβιανές Άνδεις: ασβεστώνει τις βουνοκορυφές για να μη λιώσουν οι πάγοι…


Ένα φιλόδοξο πείραμα ξεκίνησε στις Περουβιανές Άνδεις με στόχο την αναδημιουργία των χαμένων παγετώνων.

Ο παγετώνας Chalon Sombergo έλιωσε πολλά χρόνια πριν, ωστόσο ο Eduardo Gold και η τετραμελής ομάδα του πιστεύουν ότι μπορούν να τον «ξαναζωντανέψουν» βάφοντας τους μεγάλους βράχους σε υψόμετρο 5.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Μέχρι στιγμής ο Eduardo Gold και οι τέσσερις φίλοι του έχουν βάψει μεγάλη επιφάνεια που καλύπτει σε έκταση περίπου τρία εκτάρια. Στόχος τους είναι να βάψουν τρεις βουνοκορυφές, που καλύπτουν σε έκταση 70 εκτάρια, στην περιοχή Ayacucho των Άνδεων, στο νότιο Περού.

Ο Gold, που ζει σε μια μικρή πόλη στους πρόποδες των Άνδεων, συνέλαβε το όραμα «Glaciares Peru» το 2008 και ένα χρόνο αργότερα το πρόγραμμά του προκρίθηκε στον διαγωνισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας ΄΄100 ιδέες για να σώσουμε τον πλανήτη’’.

Μέχρι στιγμής βασίζεται σε δικούς του πόρους και δωρεές, ωστόσο σύντομα θα λάβει τα πρώτα 100.000 δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για να ασβεστώσει τους βράχους στις Άνδεις.

Το πρόγραμμα του Eduardo Gold ενδεχομένως ακούγεται λίγο περίεργο, ή και παράλογο, ωστόσο βασίζεται σε σημαντικές επιστημονικές διαπιστώσεις σχετικά με τη λευκαύγεια (albedo).

Όταν οι σκουρόχρωμοι βράχοι βαφτούν λευκοί, απορροφούν λιγότερη ηλιακή ενέργεια και αντανακλούν περισσότερη. Ως εκ τούτου μειώνεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο Eduardo Gold δήλωσε ότι φιλοδοξεί να μειώσει τη θερμοκρασία των βράχων από 20 βαθμούς Κελσίου που είναι σήμερα, στους 5 βαθμούς Κελσίου.

«Αν το πρόγραμμά Glaciares Peru πετύχει θα αυξήσουμε τη ροή του νερού στις Άνδεις, δημιουργώντας παράλληλα πολλές νέες θέσεις εργασίας», επισήμανε.

Οι τοπικές κοινότητες έχουν εκφράσει την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του προγράμματος, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν επιφυλάξεις…

Πηγή CNN,http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: