Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Έρευνα για την κλιματική αλλαγή καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των σκεπτικιστών


Νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή δημοσίευσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), που διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το θέμα.

Η μελέτη παρουσιάζει νέα στοιχεία που δεν συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση που δημοσίευσε το 2007 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που το τελευταίο διάστημα αποτέλεσε στόχο επιθέσεων για τους σκεπτικιστές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες της NOAA χρησιμοποίησαν 11 κλιματολογικούς δείκτες. Όλοι οι δείκτες έδειξαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου.

Από τους 11 δείκτες, οι 7 είχαν παρουσιάσει αύξηση και οι 4 μείωση. Οι 7 δείκτες που αυξήθηκαν είναι οι εξής: η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την ξηρά, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από τη θάλασσα, η στάθμη της θάλασσας, η θερμότητα των ωκεανών, η υγρασία και η θερμοκρασία της τροπόσφαιρας.

Σε δηλώσεις του ο Πήτερ Σκοτ, προϊστάμενος του τμήματος παρακολούθησης του κλίματος στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επισήμανε ότι «το κλιματικό σύστημα επηρεάζεται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

«Τα αποτυπώματα είναι ξεκάθαρα. Η υπερθέρμανση οφείλεται στα αέρια του θερμοκηπίου», προσέθεσε.

Πολλοί επιστήμονες χαιρέτισαν την έκθεση ως ένα ακόμα στοιχείο που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής και τα όσα υποστήριξαν όταν ξέσπασε το σκάνδαλο «climategate».

Δυστυχώς όμως οι σκεπτικιστές δεν πείστηκαν ούτε από τη νέα έρευνα. Σε δηλώσεις του ο Myron Ebell, από το αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανταγωνιστικότητας, τόνισε ότι «η νέα έκθεση δεν θα αλλάξει τις απόψεις των ανθρώπων».

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα επιστημονικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ισχυρά και πειστικά. Διαπιστώνουμε ότι οι ισχυρισμοί πολλών επιστημόνων είναι ανεδαφικοί», κατέληξε.

Πηγή CNN, http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: