Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ακραία καιρικά φαινόμενα


Και δεύτερος τυφώνας μέσα σε μία εβδομάδα πλήττει την Κίνα, με σφοδρές βροχοπτώσεις, που αναμένεται να επιβαρύνουν τις φονικές πλημμύρες, τις χειρότερες της δεκαετίας, την ώρα που η Τουρκία, μετράει έξι νεκρούς από την κακοκαιρία. Στην Ευρώπη τελείως διαφορετικά είναι τα πράγματα, καθώς επικρατεί καύσωνας, στην Ιταλία, και στη Ρωσία. Ωστόσο εκεί, πέρασε ένα μπουρίνι, κοντά στη Μόσχα.

Μετά από τέσσερεις εβδομάδες καύσωνα και ξηρασίας, μια καταιγίδα προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στη Μόσχα. Η βροχή και το χαλάζι αιφνιδίασαν τους κατοίκους της. Όταν η καταιγίδα σταμάτησε, η πόλη μετρούσε καταστροφές και η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει ξανά, προκαλώντας ακόμα και πυρκαγιές, σε δασικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής.

Ρωσία

Από άκρου εις άκρον εξάλλου, η Ρωσία εξακολουθεί να γνωρίζει το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα στην πρόσφατη ιστορία της. Στη Σιβηρία, όπου το χειμώνα ο υδράργυρος πέφτει στους 60 βαθμούς υπό το μηδέν, τώρα το θερμόμετρο δείχνει 30 βαθμούς Κελσίου: Και ο κόσμος κάνει ηλιοθεραπεία στους παγετώνες.

Ιταλία

Πολύ πιο νότια, στην Ιταλία, η θερμοκρασία έφτανε τους 30 βαθμούς μόλις στις εννέα το πρωί της Πέμπτης στη Ρώμη. Κι όσο ανεβαίνει, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή όχι μόνο στην ιταλική πρωτεύουσα, αλλά και στη Γένοβα και την Περούτζια.

Τουρκία

Στην τουρκική επαρχία Ερζουρούμ, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι βροχές δεν προκάλεσαν μόνο καταστροφές. Έξι άνθρωποι, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους παρασύρθηκε από χείμαρρους.

Κίνα

Ο τυφώνας Τσαντού πλήττει τη νότια Κίνα κατά τη χειρότερη χρονική στιγμή: Ενώ ήδη βιώνει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δέκα ετών. Κακοκαιρία και στα βορειοανατολικά, ενώ από τις αρχές της χρονιάς, οι νεκροί σε όλη τη χώρα, φτάνουν τους 700.

Ιαπωνία

Πολύ διαφορετική εικόνα στην Ιαπωνία: 38 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος στο Τόκιο. Συνολικά 17 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με θερμοπληξία.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: