Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το Google Earth “ζουμάρει” στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής


Ένας νέος διαδραστικός χάρτης Google Earth, που απεικονίζει τις παγκόσμιες επιπτώσεις από μία αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4°C δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βρετανική κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, 14 Ιουλίου.

Το Google Earth, επεκτείνοντας τα όρια της τεχνολογίας, παρουσιάζει με ένα πολυεπίπεδο και διαδραστικό τρόπο κάποιες αλλαγές που ίσως συμβούν αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 4°C, πάνω από τον μέσο όρο της προ-βιομηχανικής εποχής.

Η πλατφόρμα Google Earth προτάσσει το ανθρώπινο πρόσωπο της κλιματικής επιστήμης, παρουσιάζοντας βίντεο κλιματολόγων από τη Μεγάλη Βρετανία να εξηγούν τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες πίσω από τις συνέπειες στο κλίμα του πλανήτη.

Ο χάρτης περιλαμβάνει επίσης βίντεο με δράσεις για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή ανά την υφήλιο, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Henry Bellingham και ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Greg Baker, μαζί με τον Επικεφαλής Επιστημονικό Σύμβουλο της κυβέρνησης, Καθηγητή John Beddington, εγκαινίασαν τη λειτουργία του χάρτη που αναπτύχθηκε από την Μετεωρολογική Υπηρεσία, Hadley Centre μαζί με άλλους κορυφαίους επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής, με την τεχνική της ομότιμης αναθεώρησης (peer-review science).

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες όσο ποιο χαμηλά είναι πρακτικά εφικτό, για να αποφθεχθεί ο κίνδυνος κλιματικής αλλαγής και εργάζεται για να εξασφαλίσει μία παγκόσμια συμφωνία για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου. Η Συνθήκη της Κοπεγχάγης ήδη δεσμεύει κάποιες χώρες να περιορίσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2°C.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Henry Bellingham, δήλωσε, ‘ Η απειλή από την κλιματική αλλαγή παραμένει και αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κάνει ότι μπορεί για να την αντιμετωπίσει. Δεσμευόμαστε να γίνουμε η πιο ‘πράσινη’ κυβέρνηση που έχει υπάρξει έως σήμερα. Όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσφατα στην πρώτη επίσημη ομιλία του, θα ήθελε πολύ να περάσουμε το μήνυμα αυτό σε καινούριες κατηγορίες κοινού. Ο νέος χάρτης της Google Earth υποστηρίζει αυτή τη δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ελπίζουμε ότι θα ενημερώσει μεγαλύτερο κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με το λόγο που η Βρετανική κυβέρνηση δραστηριοποιείται έντονα υπέρ της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα’

Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Greg Barker δήλωσε ‘ Αυτός ο χάρτης ενισχύει την αποφασιστικότητα μας να δράσουμε ενάντια στην επικίνδυνη κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος. Γνωρίζουμε ότι διακυβεύονται πολλά και για αυτό το λόγο θέλουμε να βοηθήσουμε στην εξασφάλιση μία φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή’

Ο Ed Parsons,από την Google δήλωσε, ‘ Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα των προτερημάτων της χρήσης της τελευταίας τεχνολογίας στο διαδίκτυο με σκοπό την οπτικοποίηση επιστημονικών πληροφοριών και την διευκόλυνση της καλύτερης κατανόησης των πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής για τους ανθρώπους. Το να δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες να μιλούν για την έρευνά τους στο ευρύ κοινό είναι ένας τρόπος να διευκολυνθεί το κοινό να κατανοήσει πλήρως πώς λειτουργεί η επιστημονική έρευνα.’

Η Vicky Pope, από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε, ‘ Αν οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξηθούν, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα ανέβει κατά 4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα και ίσως ήδη από το 2060. Αυτή η νέα χαρτογράφηση στο Google Earth, επεξηγεί κάποιες από τις πιθανές επιπτώσεις από μία τέτοια άνοδο στη θερμοκρασία. Χρησιμοποιεί την καινούρια επιστήμη των κλιματικών επιπτώσεων για να τονίσει της συνέπειες της μη-μείωσης των εκπομπών.’

Ο χάρτης Google Earth είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο στο www.fco.gov.uk/4degrees.

Πηγή:http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: