Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αττική τη Τρίτη-Τετάρτη 19-20/7/2011


4083616341_0b6a91bf8c_z

Από αύριο σταδιακά θα έχουμε μια άνοδο της θερμοκρασίας που φαίνεται να κορυφώνεται μέχρι και αργά το απόγευμα της Τετάρτης ενώ από εκεί και μετά θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας και σημαντική ενίσχυση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων . Δύσκολα φαίνεται να είναι τα πράματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτα με το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές να μην πέφτει κάτω από τους 30οC ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει μέχρι τους 38-39οC ενώ δεν αποκλείεται και παραπάνω τοπικά τις θερμές ώρες της ημέρας.Γεγονός είναι οτι οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τοπικά θα φτάσουν και τους 41-42οC.

Τρίτη 19/7/2011:

Αρκετή ηλιοφάνεια κατά τη διάρκειας της ημέρας με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας και αυτές αν σχηματιστούν θα έχουν διαλυθεί μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων(άλλοτε βόρειοι βορειοδυτικοί-βορειοανατολικοί και από το απόγευμα στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί) .Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-25οC (στις πιο βόρειες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής με χαμηλό υψόμετρο) ενώ στις περιοχές γύρω από το λεκανοπέδιο η ελάχιστη το πρωί θα κυμανθεί 25-27οC και στις περιοχές κοντά στο κέντρο και στα νοτιοδυτικά ενδέχεται η ελάχιστη να μην πέσει κάτω από τους 27-28οC.Τις μεσημβρινές ώρες η θερμοκρασία θα φτάσει στα κεντρικά&δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού τους 37-38oC. Στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι σαφώς χαμηλότερη ενώ το απόγευμα ή και νωρίτερα το μεσημέρι στα πιο ορεινά του νομού (περιοχές πάνω από 400-500μέτρα)και κυρίως στην βορειοανατολική Αττική που θα είναι προσήνεμες στη Πεντέλη ο νοτιοδυτικά που δρα ως καταβάτης ίσως να ανεβάσει λίγο ακόμα τη θερμοκρασία. Σίγουρα τη νύχτα οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι σαφώς πιο ανεβασμένες από οτι της Δευτέρας προς τη Τρίτη.

Τετάρτη 20/7/2011:

Καλός και ζεστός ο καιρός και τη Τετάρτη με ηλιοφάνεια αλλά και θολούρα στην ατμόσφαιρα που θα εμποδίζει λίγο τη διαύγεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς στην αρχή της ημέρας έως 3 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι και μετά δυτικί και αργότερα δυτικοί βορειοδυτικοί με σταδιακή ενίσχυση που θα σημάνει και τη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα προς τη Πέμπτη .

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25-26οC στα πιο υπερβόρεια και όχι σε περιοχές ορεινές με υψόμετρο αλλά κυρίως σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής ,στις υπόλοιπες περιοχές πέριξ του λεκανοπεδίου θα κυμανθεί η ελάχιστη στα επίπεδα των 27-29οC ενώ σε κάποιες περιοχές του κέντρου και των δυτικών νοτιοδυτικών προαστίων δεν θα πέσει κάτω από τους 30οC.Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 38-39οC στα δυτικά του νομού ενώ πρόσκαιρα και 40οC.Ζέστη θα κάνει και σε περιοχές ημιορεινές ορεινές της βορειοανατολικής Αττικής με τον ασθενή νοτιοδυτικό νωρίς το μεσημέρι που θα πνέει εξασθενημένος να ανεβάζει τη θερμοκρασία ακόμα και στους 35-36οC. Στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κάποιες μικροποσότητες σκόνης από την Αφρική είναι πιθανό τη Τετάρτη να κάνουν την εμφάνιση τους στα ανατολικά και νότια τη χώρας.

Τις θερμές ώρες της ημέρας πιθανόν να έχουμε και αυξημένο δείκτη δυσφορίας (heat index) στο λεκανοπέδιο.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)


Πηγή:http://www.meteoclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: