Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η Ιταλία «ψήνεται» από τον καύσωνα


Με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 43 βαθμούς στη Σαρδηνία, η Ιταλία φαίνεται πως «ψήνεται» από το κύμα καύσωνα εδώ και δύο ημέρες ολόκληρη τη χώρα.

Στη Ρώμη ο υδράργυρος άγγιξε τους 38 βαθμούς Κελσίου (με πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας) και τους 37 στην Τεργέστη --κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία-- όπως και στην Περούτζια της κεντρικής Ιταλίας.

Η πολιτική προστασία καλεί τους ηλικιωμένους και όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, μέχρι να αρχίσει να δύει ο ήλιος αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Οι πολίτες προσπαθούν να προστατευθούν και να ανακουφιστούν από τη ζέστη όσο αποτελεσματικότερα μπορούν: όποιος δεν διαθέτει κλιματισμό στο σπίτι ή στο γραφείο, αυξάνει τις επισκέψεις του στα εμπορικά κέντρα ή προσπαθεί να επωφεληθεί από τη σκιά των δέντρων, στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, από το Μιλάνο μέχρι την Ρώμη και τη Νάπολη.

Σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το όριο επιφυλακής σε συνολικά δώδεκα πόλεις της χώρας.

Ανάμεσά τους είναι η Φλωρεντία, η Ρώμη και το Παλέρμο.

Πολλοί ιταλοί δροσίζονται με μια φέτα καρπούζι και πεπόνι που πωλούνται σε κιόσκια σε διάφορες πλατείες των πόλεων, έναντι ενάμιση, συνήθως, ευρώ, ή επιλέγουν την Grattachecca, τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων και ψιλοκομμένα κομμάτια λεμόνι κ.ά. -- έχει δεκάδες παραλλαγές.

Από αύριο, πάντως, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προβλέπει μείωση της θερμοκρασίας, με σειρά βροχοπτώσεων που θα εκδηλωθούν αρχικά στις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά.
Πηγή:http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: