Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ


Πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος χαμηλού κόστους για την παροχή παρατηρήσεων και προγνώσεων καιρού: το παράδειγμα της Νάξου.
Από το καλοκαίρι του 2010, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκίνησε μια κοινή προσπάθεια για την λειτουργία ενός συστήματος χαμηλού κόστους το οποίο περιλαμβάνει παρατηρήσεις και προγνώσεις καιρού στις περιοχές εποπτείας του Δήμου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, εγκαταστάθηκαν στη Νάξο τρεις αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, οι οποίοι παρέχουν έγκυρες μετρήσεις σε τρία κομβικά σημεία: στη Χώρα (Δημαρχείο), σε μια γνωστή παραλία του νησιού (Μικρή Βίγλα), καθώς και σε έναν ορεινό οικισμό (Κυνίδαρος). Οι παρατηρήσεις αυτές δίνονται σε πραγματικό χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω της πύλης καιρού www.meteo.gr


Εκτός από την παρουσίαση των στοιχείων των μετρήσεων των σταθμών στο διαδίκτυο, η προβολή των προγνώσεων και των παρατηρήσεων καιρού σε πραγματικό χρόνο, γίνεται επίσης μέσω οθονών σε χώρους συγκέντρωσης αγροτών, όπως σημεία συλλογής γάλακτος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμού Νάξου, ελαιοτριβεία με σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Συγκεκριμένα έχει διαμορφωθεί η ειδική υποσελίδα www.meteo.gr/ota/naxos/ η οποία προβάλλεται στις οθόνες αλλά παρέχεται και μέσω διαδικτύου, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν με μια ματιά την πρόγνωση καιρού Νάξου, τις τελευταίες μετρήσεις των 3 σταθμών, πρόσφατη δορυφορική εικόνα της Ελλάδας, καθώς και στοιχεία βροχόπτωσης για τον τελευταίο μήνα και έτος. Ολες αυτές οι πληροφορίες ανανεώνονται αυτόματα, για καλύτερη παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών.


Η προσπάθεια αυτή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι η εγκατάσταση τεσσάρων νέων μετεωρολογικών σταθμών στις μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Κουφονήσι) και η ακόμα καλύτερη παρουσία προγνωστικών στοιχείων στους ενδιαφερόμενους, διερύνοντας τη βάση των αποδεκτών. Μέχρι σήμερα καλύπτονται οι ενδιαφερόμενοι που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, αλλά ήδη το ΕΑΑ και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχεδιάζουν νέες μορφές ενημέρωσης, ώστε μέσω του διαδικτύου ή/και μέσω οθονών σε κομβικά σημεία (πχ. λιμάνι) να δίνονται πληροφορίες καιρού που σχετίζονται με τις τουριστικές δραστηριότητες του νησιού. Ετσι σύντομα θα δίνονται πληροφορίες πρόγνωσης του ανέμου για τις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες αλλά και άλλες σημαντικές πληροφορίες,όπως θερμοκρασία θάλασσας και ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας.


Τελειώνοντας, σημειώνουμε ότι με πολύ χαμηλό κόστος και απλά στηριζόμενοι στη συνεργασία ενός επιστημονικού φορέα με την τοπική αυτοδιοίκηση, παράγεται ένας πλούτος πληροφοριών που σχετίζοντια με τον καιρό, με άμεσα και πολύ χρήσιμα αποτελέσματα για τις τοπικές δραστηριότητες (αγροτικές, κτηνοτροφικές και τουριστικές) και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του Δήμου και των επισκεπτών του.


Κ. Λαγουβάρδος-Β. ΚοτρώνηΕΑΑ-Πεντέλη


ΥΓ. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους πληροφορικής του Δήμου: Γ. Σέρβο και Γ. Σιδερή για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξη τους.

Πηγή:Ε.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: