Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Ισχυρός σεισμός «ταρακούνησε» την Ιαπωνία


Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, σύμφωνα σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία. Το επίκεντρο του σεισμού που εκδηλώθηκε στις 09:57 τοπική ώρα (03:57 ώρα Ελλάδας) εντοπίστηκε στον Ειρηνικό στα ανοιχτά της νήσου Χονσού και είχε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων.

Το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα πενήντα εκατοστά και διέταξαν την απομάκρυνση όλων των εργαζομένων που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στο εργοστάσιο Φουκουσίμα.

Ωστόσο, περίπου δύο ώρες αργότερα, όπως μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ σεισμικά κύματα ύψους 10 εκατοστών έπληξαν τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή σοβαρές υλικές ζημιές από τις αρχές.

Γύρω στις 06:00 ώρα Ελλάδας δόθηκε και νέα προειδοποίηση για τσουνάμι

Η Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοί της στο εργοστάσιο απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι προκλήθηκαν περαιτέρω ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, ώστε να σταθεροποιηθούν.

Η εταιρία πρόσθεσε ότι θα παρακολουθεί ένα μεγάλο πλοίο ανοικτά του εργοστασίου που χρησιμοποιείται ως προσωρινή δεξαμενή απόθεσης ραδιενεργού ύδατος.

Το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) αρχικά είχε εκτιμήσει ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,3 βαθμοί, αλλά αργότερα αναθεώρησε την εκτίμησή του στους 7 βαθμούς.

Πηγή:http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: