Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Aύγουστος με αστάθειες και ανάσες δροσιάς από τα μελτέμια..




Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη από τον Ιούλιο ο οποίος φέτος ήταν αρκετά ξηρός,ζεστός και άνομβρος καθώς λείψανε οι βροχές από τον ελλαδικό χώρο και μέσα στο μήνα είχαμε αρκετά σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας ενώ για λίγες μέρες η χώρας μας βρέθηκε στα όρια του καύσωνα και στις 20/7/2011 περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ξεπέρασανε τους 40οC.

Ο Αύγουστος φαίνεται πως θα μπει με σχετική δροσιά αλλά και αστάθειες το πρώτο διήμερο της νέας εβδομάδας ενώ στη συνέχεια από τα μέσα της βδομάδας θα έχουμε κυριαρχία των μελτεμιών στο Αιγαίο και σταδιακή ενίχυση τους. Η θερμοκρασία θα είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ το μελτέμι θα δροσίσει αρκετά τις περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής&νησιωτικής χώρας όπως άλλωστε ίθισται.

euro1.24hr_copy

Αιτία για την αλλαγή αύριο στα δυτικά κεντρικά και βόρεια της χώρας με τις τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας είναι ένα κομμάτι της long wave trough το οποίο θα ενισχύσει συμαντικά το παράγοντα αστάθειας καθώς θα έχουμε ενίσχυση του δυναμικού αιτίου που είναι τα ανοδικά ρεύματα στην ατμόσφιαιρα που είναι αρρωγοί στην δημιουργία κατακόρυφων αναπτύξεων και την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Έτσι από αύριο και γενικότερα το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη 1-2/8/2011 θα έχουμε τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες στην Ήπειρο,δυτική Μακεδονία,δυτική&βόρεια Θεσσαλία ,δυτική και κεντρική Στερεά(στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού της Πίνδου) μέχρι και το εσωτερικό της Πελοποννήσου(Αρκαδία). Παρόμοια φαινόμενα θα έχουμε και στην υπόλοιπη Μακεδονία(κεντρική&ανατολική) αλλά και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατει καλός καιρός με ηλιοφάνεια ,καλή διαύγεια και ορατότητα,ωστόσο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα δημιουργούνται αναπτύξεις και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές μπόρες και ανατολικότερα της Πίνδου προς την Θεσσαλία και την ορεινή ανατολική Στερεά.

36_precip57_precip

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ.Στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι 3-4 και πρόσκαιρα 5-6 μποφόρ.

Από τα μέσα της βδομάδας και συγκεκριμένα από τη Τετάρτη θα έχουμε κυριαρχία των μελτεμιών ενώ η αστάθεια στα βορειοδυτικά θα περιοριστεί σημαντικά.Αιτία θα είναι η ψυχρή λίμνη στη Ρωσία η οποία θα κινηθεί νοτιότερα και το πεδίο επηρεασμού της θα φτάσει μέχρι και τη χώρα μας αλλά και την ανατολική Μεσόγειο όπου θα ενισχύσει τους βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο.Επομένως η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας καθώς τα μελτέμια στο Αιγαίο θα δώσουν ανάσες δροσιές . Κάποια τοπικά φαινόμενα ίσως να εκδηλωθούν στα ανατολικά και βόρεια της χώρας. Ωστόσο εκεί που το μελτέμι θα δρα ως καταβάτης στη δυτική νοτιοδυτική χώρα-δυτική&νότια Πελοπόννησο θα ζεσταίνει περισσότερο ενώ υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία αναπτύξεων και πιθανόν να εκδηλωθούν μπόρες.

72_500

120

Τα μελτέμια φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν μέχρι και το τέλος της βδομάδας στην ανατολική χώρα και το Αιγαίο ενώ στα δυτικά της χώρας αναμένεται μια άνοδο της θερμοκρασίας στα τέλη της βδομάδας .

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: