Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Εβδομάδα Μελτεμιών στην Ελλάδα....και στο βάθος Καύσωνας



Τα μελτέμια φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν αυτή τη βδομάδα στο Αιγαίο και μάλιστα θα είναι και ενισχυμένα δίνοντας ανάσες δροσιές στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα μας .Εν αντιθέσει με τα πιο δυτικά που και εκεί θα έχουμε μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες ωστόσο το μεσημέρι ο υδράργυρος θα καταφέρνει να σκαρφαλώνει λίγο παραπάνω σε σχέση με την υπόλοιπη ανατολική και νότια Ελλάδα. Το θετικό είναι οτι στα δυτικά και βόρεια ορεινά θα έχουμε και κάποιες καλοκαιρινού τύπου μπόρες με απότομη έναρξη και λήξη ήδη από αύριο ενώ φαίνεται σταδιακά η αστάθεια να περιορίζεται μέσα στην εβδομάδα.Στα τέλη της βδομάδας η κάθοδος ψυχρού αυλώνα στη δυτική Ευρώπη φαίνεται να εκτοπίζει ένα κομμάτι της καυτής μάζας από την Αφρική προς την ανατολική Μεσόγειο και κατά επέκταση και προς τη χώρα μας. Έτσι προς τα τέλη της βδομάδας θα έχουμε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας που τοπικά θα φτάσει και τους 38-40οC ίσως και παραπάνω.

69_500

euro1.96hr

Αλλαγή της κυκλοφορίας στη δυτική Ευρώπη που εδώ και καιρό επικρατούσαν συνθήκες ξηρασίας και ζέστης και ειδικά στην Ιβηρική χερσόνησο όπου είχαμε παρατεταμένες ζέστες εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο ένας ψυχρός για την εποχή αυλώνας που θα απασχολήσει τη δυτική Ευρώπη θα δώσει εκρηκτικές συνθήκες αστάθειας με βροχές και τοπικές καταιγίδες . Η κάθοδος αυτού του αυλώνα θα εκτοπίσει το κύμα ζέστης προς την Ιταλία την Ελλάδα αλλά και την κεντρική Ευρώπη-Βαλκάνια. Όσο πιο νότια γεωγραφικά βρίσκεσαι τόσο πιο έντονη θα είναι η αίσθηση της ζέστης που θα αγγίξει και τα όρια του καύσωνα. Ωστόσο ακόμα δε ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το κύμα ζέστης αυτό στις Μεσογειακές χώρες αλλά και στην ανατολική Ευρώπη .Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι βαδίζουμε στη καρδιά του καλοκαιριού και φαίνεται πως η θερμοκρασία θα ανέβει εντυπωσιακά κοντά στα επίπεδα καύσωνα ακόμα και στη χώρα μας και εδικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και γενικότερα και τη νέα εβδομάδα που από ότι φαίνεται στα ανατολικά και νότια θα είναι αρκετά έντονη . Η δυτική και βόρεια Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα βιώσει το κύμα ζέστης το Σαββατοκύριακο με τις θερμοκρασίες να πλησιάζουν τους 38-40οC ενώ δεν αποκλείεται και παραπάνω. Ωστόσο ακόμα είναι λίγο μακριά να καθορίσουμε τις ημέρες που θα έχουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτή τη βδομάδα πάντως οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί φτάνοντας τοπικά και τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο θα είναι πιο εξασθενημένοι σε σύγκριση με το Αιγαίο και μέσα στη βδομάδα θα παρουσιάσουν και περεταίρω εξασθένιση. Μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί οι άνεμοι θα εξασθενούν πρόσκαιρα .Προς τα τέλη της βδομάδας φαίνεται να εξασθενούν οι βόρειοι άνεμοι κάτι που θα σηματοδοτήσει την άνοδο της θερμοκρασίας . Μεγάλη προσοχή στις δασικές πυρκαγιές μιας και ο συνδυασμός ενισχυμένων ανέμων και ζέστης δρούν ως αρωγοί για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.

00SWND03_060

Οι θερμοκρασίες θα είναι σαφώς λίγο πιο χαμηλές από ότι τις προηγούμενες μέρες και στη δυτική και βόρεια χώρα αλλά και στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα.

Όσον αφορά την αστάθεια τις επόμενες μέρες στα δυτικά και βόρεια θα είναι κυρίως στα πιο ορεινά της Ηπείρου,δυτικής Στερεάς αλλά και στην Μακεδονία και τη Θράκη και κυρίως στις περιοχές κοντά στα βόρεια σύνορα μας με τις γειτονικές χώρες.

dytikiellada-18

Εκεί που το μελτέμι θα δρα ως καταβάτης και φυσικά θα είναι εξασθενημένο θα είναι υπέρ της εκδήλωσης αστάθειας σε συνδυασμό με κάποια υπολείμματα υγρασίας που άφησε το σύστημα που πέρασε στη βορειοανατολική Ευρώπη βόρεια των Βαλκανίων. Αυτό το σύστημα έδωσε συνθήκες αστάθειας σε όλα τα Βαλκάνια και σε συνδυασμό και με τη πτώση της θερμοκρασίας στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα υπάρξουν ασταθείς συνθήκες στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας με μεμονωμένες μπόρες τις θερμές ώρες της ημέρας μέχρι και αργά το απόγευμα.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: