Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για το Σ/Κ 30-31/7/2011



Ο Ιούλιος από οτι φαίνεται θα μας αποχαιρετήσει με δροσιές και θα δώσει το έναυσμα στο τελευταίο μήνα του καλοκαιριού τον Αύγουστο ο οποίος και αυτός θα μπεί με δροσιές τη νέα εβδομάδα. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι ενισχυμένοι βορειοδυτικοί άνεμοι που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ στα ανοιχτά του Ιονίου και θα δροσίσουν αρκετά τα δυτικά και βόρεια της χώρας αλλά και την υπόλοιπη χώρα.Πολύ καλή διαύγεια και ορατότητα θα επικρατήσει λόγω των μαϊστρων ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Κάποια φαινόμενα αστάθεια δε θα λείψουν τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ορεινά που συνορεύουν με τις γειτονικές μας χώρες καθώς και στα βορειοδυτικά.

36_500

00VHG50_051

Αιτία θα είναι τα υπολείμματα αστάθειας που άφησε ο αποκομμένος αυλώνας στα Βαλκάνια που ήταν μέρος του κύριου μετώπου που επηρέσασε τη δυτική και βόρεια Εύρωπη και άλλαξε άρδην το καιρό εκεί. Έτσι αυτά τα υπόλειμματα αστάθειας με την απαιτούμενη υγρασία στα 700hpa θα δώσουν μεμονωμένες μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως στις ορεινότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στην υπόλοιπη χώρα πολύ καλός καιρός με ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις καλοκαίριας ,καθώς και κάποιες αναπτύξεις στα ορεινότερα τμήματα του ορεινού ηπειρωτικού κορμού της Πίνδου μέχρι και το εσωτερικό της Πελοποννήσου(Αρκαδία).

Αναλυτικότερα:

Σάββατο 30/7/2011:

Καλός ο καιρός με ηλιοφάνεια καλή διαύγεια και ορατότητα συνοδεία βορειοδυτικών ανέμων που θα δίνουν ανάσες δροσιές.Σιγά σιγά προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν κατακόρυφες αναπτύξεις πρώτα στα ορεινά της Ηπείρου και κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης όπου τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες στη κεντρική&ανατολική Μακεδονία στα πιο ορεινά,καθώς και στα ορεινά της Ροδόπης. Στις υπόλοιπες περιοχές καλοκαιρία με ηλιοφάνεια και νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας με πιθανότητα για μπόρες στον ορεινό ηπειρωτικό κορμό της Πίνδου.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

getModelMap

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βορειοδυτικά πρώτα με κατεύθυνση τα νοτιοανατολικά.

Κυριακή 31/7/2011:

Παρόμοιο μοτίβο θα έχει ο καιρός με ηλιοφάνεια ,καλές καιρικές συνθήκες,αρκετή ηλιοφάνεια ενώ και πάλι τις θερμές ώρες της ημέρας θα έχουμε δημιουργία αναπτύξεων και εκδήλωση τοπικών καταιγίδων σε δυτική&κεντρική&ανατολική Μακεδονία(στα πιο ορεινά) ενώ και στα ορεινά της Ηπείρου,δυτικής Στερεάς θα έχουμε πιθανές μπόρες με απότομη έναρξη και λήξη. Στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα η κυριαρχία των βορειοδυτικών ανέμων θα δώσει καλές καιρικές συνθήκες με λίγες νεφώσεις καλοκαίριας. Ωστόσο στα ορεινά του ηπειρωτικού κορμού της Πίνδου μέχρι και το ύψος της κεντρικής-δυτικής Στερεάς αλλά και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου(νομός Αρκαδίας) υπάρχουν αξιόλογες πιθανότητες για την εκδήλωση σποραδικών καταιγίδων τις μεσημβρινές και κυρίως απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη βορειοδυτικοί 4-5 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε πτώση και στην υπόλοιπη ανατολική και νότια χώρα.

00SMINT_022legende_temp

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή:http://www.meteoclub.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: