Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μπαλόνια ηλίου μπορεί να μας σώσουν από την υπερθέρμανση


Φιλόδοξο πείραμα Βρετανών επιστημόνων


Αν και μπορεί να ακούγεται με σχέδιο κάποιου τρελού επιστήμονα, ειδικοί βρήκαν έναν νέο τρόπο για να δροσίσουν τεχνητά τον πλανήτη με το να αντανακλούν το φως του ήλιου μακριά από τη Γη.

Δουλεύοντας πάνω στο θεωρητικό πεδίο γνωστό ως γεωμηχανική, βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα πρώτα σχέδια στον κόσμο για την κατασκευή ενός τεχνητού ηφαιστείου το οποίο μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει ένα μπαλόνι ηλίου στο μέγεθος του γηπέδου Wembley το οποίο θα είναι δεμένο 22,5 χιλιόμετρα από τη Γη και θα αντλεί τόνους χημικών σωματιδίων από την ατμόσφαιρα. Τα σταγονίδια αυτά θειικών ιόντων θα αντανακλούν την ηλιακή ενέργεια πίσω στο διάστημα, εμποδίζοντας την θέρμανση της γης. Η ιδέα βασίζεται στην παρόμοια διαδικασία ψύξης που πραγματοποιείται κατά την έκρηξη ηφαιστείων.

Προτού βέβαια θέσουν σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιό τους, που έχει την ονομασία Spice-Stratospheric particle injection, η ομάδα θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητά του σε μια μικροσκοπική έκδοση του πειράματος και μάλιστα δεν αποκαλύπτουν που θα πραγματοποιηθεί για φόβους σαμποτάζ.

Οι δοκιμές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, εικάζεται πως δεν θα έχουν κάποιο αντίκτυπο στην κυβέρνηση η οποία έχει επιχορηγήσει και το όλο εγχείρημα, ωστόσο αρκετές περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για τις τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και τις συχνότητες και το μέγεθος των βροχοπτώσεων.







Πηγή:http://www.newsbeast.gr/http://www.blogger.com/img/blank.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια: