Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σκόρπισαν το θάνατο σε δέκα άτομα


Οι πολλαπλοί καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι που σάρωσαν τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ενώ αναφέρθηκαν επίσης μεγάλες υλικές ζημιές σε Ιλινόι και Μιζούρι.
Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν άκουσαν τις σειρήνες που ήχησαν προειδοποιητικά για τους επερχόμενους ανεμοστρόβιλους κατά τις 04:30 (τοπική ώρα τα ξημερώματα), αφού κοιμούνταν, είπε ο Έρικ Γκρεγκ, δήμαρχος της πόλης Χάρισμπεργκ, στην πολιτεία Ιλινόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Μόνο στο Χάρισμπεργκ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον δήλωσε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην δική του πολιτεία. Πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε Ιλινόι και Μιζούρι. Ο Νίξον κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το σύστημα συνέχισε να κινείται νοτιοανατολικά και ανατολικά, προς το Κεντάκι του Τενεσί, τη βόρεια Λουιζιάνα, το νότιο Οχάιο και την Δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με ειδικούς του AccuWeather.com.

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Χάρισμπεργκ κατηγοριοποιήθηκε ως EF4 (το δεύτερο ισχυρότερο επίπεδο της εξαβάθμιας αναβαθμισμένης κλίμακας Φουτζίτα) και είχε ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων ως 320 χιλιομέτρων την ώρα, είπαν αξιωματούχοι. Οι περιοχές που επλήγησαν έμοιαζαν «με εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης.

Σωστικά συνεργεία έκαναν έρευνες στα συντρίμμια, σημαδεύοντας με σπρέι όσες κατοικίες έψαξαν, είπε ο Τέρι Γκις, εκδότης της εφημερίδας Daily Register του Χάρισμπεργκ.

Ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε τμήμα του νοσοκομείου του Χάρισμπεργκ, αποκαλύπτοντας άδεια κρεβάτια, αφού οι ασθενείς απομακρύνθηκαν όταν ήχησαν οι σειρήνες. Μια νοσοκόμα, η Τζέιν Χάρπερ, είπε ότι άκουγε ήχους σαν εκρήξεις όταν οι τοίχοι και τα παράθυρα κατέρρεαν. Πρόσθεσε ότι νόμιζε πως άκουγε φορτηγό τρένο.

Ένας άνθρωπος ακόμα έχασε τη ζωή του από την κακοκαιρία στο Κεντάκι.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, από την Τρίτη καταγράφηκαν 18 ανεμοστρόβιλοι στις πολιτείες Νεμπράσκα, Κάνσας, Μιζούρι, Ιλινόι και Κεντάκι.


Πηγή:http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: