Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
Κομήτης «αυτοκτονεί» πάνω στον Ήλιο
Η πρώτη βιντεοσκόπηση του φαινομένου που έγινε ποτέ
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα που σημειώνονται στο σύμπαν, είναι η στιγμή της διάλυσης ενός κομήτη, όταν αυτός «βουτάει» στην καυτή ατμόσφαιρα του Ήλιου. Το φαινόμενο αυτό, αποτυπώνεται στο βίντεο που ακολουθεί και έχει καταγραφεί την πρώτη φορά που οι αστρονόμοι είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν.
Τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα, ποτέ όμως πριν από την καταγραφή αυτή, δεν είχαν βιντεοσκοπηθεί με τόση λεπτομέρεια.
Το βίντεο καταγράφει την διάλυση ενός κομήτη, ο οποίος ανήκε στην κατηγορία της λεγόμενης «οικογένειας Κρόιτς», σύμφωνα με τον αστροφυσικό Κάρελ Σρίβερ του Προωθημένου Τεχνολογικού Κέντρου της Λόκχιντ Μάρτιν στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για μια ομάδα κομητών που περνά, κατά τακτικά χρονικά διαστήματα, επικίνδυνα κοντά στον ήλιο.
Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, πάνω από 1.400 τέτοιοι κομήτες-χιονόμπαλες έχουν ανιχνευθεί, κατά πιθανότητα προερχόμενοι από ένα γιγάντιο μητρικό κομήτη πλάτους 20 έως 100 χιλιομέτρων, ο οποίος εκτιμάται ότι διασπάστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια.
Αν και μέχρι τη στιγμή της καταγραφής, κανένα τηλεσκόπιο δεν είχε καταφέρει να παρακολουθήσει κάποιον από αυτούς τους κομήτες να «αυτοκτονεί» πάνω στον ήλιο, οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO), του Ηλιακού Ηλιοσφαιρικού Παρατηρητηρίου (SOHO) και του Παρατηρητηρίου Ηλιακών-Γήινων Σχέσεων (STEREO) της NASA, κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν προσεκτικά την ορμητική «βουτιά» στον ήλιο του κομήτη C/2011 N3, η κεφαλή του οποίου είχε πλάτος περίπου 45 μέτρα και όγκο 70.000 τόνους (περίπου όσο ένα αεροπλανοφόρο).
Η ουρά του ξεπερνούσε σε μήκος τα 10.000 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητα καθόδου του προς τον ήλιο ήταν περίπου 650 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Ο κομήτης, κατά την πρόσκρουσή του, κατάφερε να διεισδύσει βαθιά μέσα στην εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου, έως 100.000 χιλιόμετρα από την επιφάνειά του. Βέβαια, όσο βυθιζόταν, τόσο έσπαγε σε μικρότερα κομμάτια, ώσπου τελικά εξατμίστηκε τελείως. Η όλη διαδικασία διήρκεσε γύρω στα 20 λεπτά.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου