Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Έναρξη της νέας εβδομάδας με άστατο καιρό + βροχές - Πρόγνωση καιρού Αττικής 13 με 16 Ιανουαρίου 2014


 
 
Με άστατες καιρικές συνθήκες ξεκινάει η νέα εβδομάδα του Ιανουαρίου , στη καρδιά του ημερολογιακού Χειμώνα , που μόνο Χειμώνα δεν θυμίζει ο καιρός έξω ...παρά το γεγονός ότι τις βραδυνές ώρες καταγράφονται μονοψήφιες θερμοκρασίες στην Αττική.  Τις τελευταίες ημέρες η αίσθηση θυμίζει περισσότερο τον ερχομό της Άνοιξης , παρά το αυτονόητο , δηλαδή το κλασικό χειμώνα , τους βοριάδες , το κρύο , το ψιλόβροχο στα πεδινά ....και τα χιόνια στα ορεινά (...γιατί όχι και στα πεδινά εξίσου...) γεγονός που έχει αρχίσει να προβληματίζει αρκετούς καιρόφιλους για την εξέλιξη του επόμενου διαστήματος , αλλά και τους δυο κατ'εξοχήν εναπομείναντες "χειμωνιάτικους" μήνες , τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που ως γνωστό ... έχει δώσει πολύ σημαντικές ψυχρές εισβολές με χιονοπτώσεις έως και τις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.
 
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική ένδειξη για κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια τουλάχιστον για τις επόμενες 10 ημέρες , οι ήπιες θερμοκρασιακές συνθήκες στη χώρα μας , με εξαίρεση τη βόρεια και βορειοδυτική Ελλάδα όπου κυρίως τις βραδυνές και πρωινές ώρες το κρύο θα είναι τσουχτερό , θα συνεχιστούν.
 
gfs500hpa-14-01-2014  gfs500hpa-15-01-2014 gfs500hpa-16-01-2014
 
Ως εκ τούτου η χώρα μας θα επηρεαστεί μέσα στη τρέχουσα εβδομάδα με τη διέλευση 2 αβαθών βαρομετρικών χαμηλών από τα δυτικά (Τρίτη + Πέμπτη) και θα έχουμε ως επί το πλείστον βροχές στα δυτικά - κεντρικά και νότια τμήματα , καταιγίδες που θα σημειωθούν κυρίως στα νότια και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου από τα 1700-1800μ. και πάνω , τα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας από τα 1600-1700μ. και πάνω.
 
 
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014
Στην Αττική τη Δευτέρα η αυξημένη συννεφιά , όπως και η υγρασία ,  θα είναι το κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας. Δεν θα λείπει και ο ήλιος όπου δειλά δειλά θα κάνει την εμφάνιση του κατά διαστήματα. Πυκνότερη συννεφιά τις βραδυνές ώρες με μικρή πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές ψιχάλες κατά τόπους στο νομό.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 16-17 βαθμούς Κελσίου , ενώ η ελάχιστη κοντά στους 10 με 11 βαθμούς στο λεκανοπέδιο.  2-3 βαθμούς χαμηλότερη στα βόρεια του νομού.
 
Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014
Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης , ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές ασθενούς ή μέτριας έντασης (με εναλλαγές). Το ίδιο μοτίβο (ίσως με κάποιες μικρές παύσεις) θα συνεχιστεί έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες στα περισσότερα τμήματα του νομού , όμως σταδιακά από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση μόνο με διάσπαρτες νεφώσεις.
 
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ
 
Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 15 βαθμούς. Η ελάχιστη στους 10-11 βαθμούς Κελσίου.
 
 
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014
Τη Τετάρτη περιμένουμε εκ'νέου άστατο καιρό. Έτσι λοιπόν από την αρχή της ημέρας θα υπάρχουν διάσπαρτες νεφώσεις που σταδιακά θα αρχίσουν να πυκνώνουν γρήγορα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα καταστεί νεφελώδης και θα αρχίσει να βρέχει τοπικά. Προς το απόγευμα και το βράδυ θα υπάρξει μια περαιτέρω γενίκευση των φαινομένων σε όλο το νομό.
 
Οι άνεμοι από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ
 
Η θερμοκρασία από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
 
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014
Τέλος για τη Πέμπτη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία φαίνεται πως θα έχουμε γενικευμένα βροχερό καιρό από τις πρώτες πρωινές ώρες. Μάλιστα υπάρχει μια πιθανότητα να σημειωθεί και παροδική καταιγίδα τις πρωινές προς προμεσημβρινές ώρες κυρίως στα ανατολικά και νότια του νομού (η πιθανότητα κυμαίνεται περίπου στο 40 με 60%). Ο βροχερός καιρός της Πέμπτης θα συνεχίσει μέχρι και αργά το απόγευμα , αλλά από αργά το απόγευμα και κυρίως τις βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και θα σταματήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις , 3 έως μποφόρ.
 
Η θερμοκρασία από 9 έως 13-15 βαθμούς Κελσίου.
 
Βελτιωμένος ο καιρός τη Παρασκευή με αρκετή ηλιοφάνεια , ασθενείς μεταβλητούς ανέμους και θερμοκρασία από 9 έως 16 βαθμούς.
 
 
 
Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)

Δεν υπάρχουν σχόλια: