Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Άναλυση κακοκαιρίας Σ/Κ-Η τάση του καιρού στην Ελλάδα μέχρι αρχές Φλεβάρη

 «Ο Φλεβάρης αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει ,αν τύχει και θυμώσει μέσα στο χιόνι θα μας χώσει…»
«Ψήγματα Χειμώνα» μέσα στον Φλεβάρη….
Φτάσαμε στο τέλος του Γενάρη και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του χειμώνα,ενός χειμώνα ο οποίος ήταν αρκετά υγρός ,ήπιος και θερμοκρασιακά πάνω από τα κλιματικά για την εποχή επίπεδα(κυρίως ο Γενάρης).
Αρκετές βροχές σημειώθηκαν σε μεγάλο κομμάτι της χώρας τις προηγούμενες ημέρες ενώ είχαμε και τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά-χιονοδρομικά .
Νέα αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός η οποία δείχνει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό θα βαθύνει αρκετά στον κόλπο της Σύρτης και θα κινηθεί ανατολικότερα προς την χώρα μας δίνοντας αρκετές βροχές με διάρκεια αλλά και ένταση,πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα και σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή τα χιόνια θα κατέβουν και χαμηλότερα.
Μετεωρολογική Ανάλυση της Κακοκαιρίας 1-2/2/2014:
analisi kakokairias 2
Αιτία για αυτήν την σοβαρή επιδείνωση θα είναι το εκτεταμένο ridje (πεδίο υψηλών πιέσεων) το οποίο θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα πριν την έλευση του χαμηλού και θα είναι η αιτία έτσι ώστε να βαθύνει περεταίρω και ταχύτατα το βαρομετρικό χαμηλό.
Αυτό μπορεί να το δει κανείς από την σχετικά ανενεργή αποκομμένη ύφεση στην Ιταλία η οποία κινείται νοτιότερα ανεξάρτητα του αεροχείμαρου που συνεχίζει στην βορειοδυτική Ευρώπη και την Αγγλία. Αυτή λοιπόν η ύφεση καθυστερεί αρκετά στην Μεσόγειο καθώς το ridgeπάνω από την χώρα μας επιμένει και όταν αρχίσει πλέον να κινείται ανατολικότερα η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων (λόγω και της ατλαντικής κυκλοφορίας) σε συνδυασμό και με τον ισχυρό σιβηρικό Αντικυκλώνα,τότε αρχίσει να κινείται προς το κόλπο της Σύρτης.
analisi kakokairias 3
Το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στο στάδιο πλέον που αρχίζει και βαθαίνει αρκετά γρήγορα και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή ανάμειξη των θερμών και υγρών αερίων μαζών που έχει προκαλέσει το ridgeπάνω από την χώρα μας. Ουσιαστικά του δίνει μια συνεχή ανατροφοδότηση με θερμές αέριες μάζες με αποτέλεσμα η κατακόρυφη βαροβαθμίδα να πέφτει συνέχεια για να φτάσει το κέντρο του χαμηλού και κάτω από τα 1000hpa.

Έτσι το χαμηλό αυτό στο τελευταίο στάδιο του πλέον θα αρχίσει να επηρεάζει την χώρα μας με αρκετό νερό ,καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές ενώ ένα άλλο θέμα που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι είναι οι εγκλωβισμένες ψυχρές αέριες μάζες στα νότια κράσπεδα του Σιβηρικού Αντικυκλώνα οι οποίες θα «κάτσουν» με τέτοιο τρόπο στην Ελλάδα έτσι ώστε να δώσουν χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας την Κυριακή.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει σε τέτοιες διαταραχές ότι οι ψυχρές αέριες μάζες κινούνται ανάλογα με τους επιφανειακούς ανέμους και την γεωμορφολογία της χώρας. Έτσι λοιπόν οι χάρτες μπορεί να δείχνουν χαμηλές θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές (όπως η δυτική Μακεδονία) ουσιαστικά όμως αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες καταφέρνουν και εισχωρούν στην κεντρική Μακεδονία,στην Θεσσαλία μέχρι και την ανατολική Στερεά-βόρεια Πελοπόννησο. Αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να τα δείξουν τα προγνωστικά μοντέλα υψηλής ανάλυσης και έτσι έχουμε εκπλήξεις στα υψόμετρα χιονόπτωσης σε τέτοιες διαταραχές.(Αρκετά όμοια στοιχεία με την προηγούμενη διαταραχή στον ελλαδικό χώρο που όμως δεν κατάφερε να δώσει τα φαινόμενα ωστόσο οι θερμοκρασίες κατέβηκαν αρκετά ).
Δίνω ένα παράδειγμα παρακάτω για τις θερμοκρασίες και την ψυχρή μεταφορά που δεν φαίνεται ποτέ στους προγνωστικούς χάρτες:
psixri metafora

Η τάση του καιρού την νέα εβδομάδα 3-5/2/2014: 
analisi kakokairias 1


Η νέα εβδομάδα του Φλεβάρη θα ξεκινήσει με κρύο και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού καθώς από την Τρίτη και πάλι ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αυτή τη φορά πιο αβαθές από το προηγούμενο έχει διαθέσεις να κινηθεί από το νότιο Ιόνιο προς το Αιγαίο και σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες από τα νότια κράσπεδα του Σιβηρικού Αντικυκλώνα θα δώσει και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στην κεντρική και νότια χώρα. 
Αιτία για αυτήν την αλλαγή είναι η πιο νότια πορεία του Σιβηρικού Αντικυκλώνα ο οποίος θα μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες στην χώρα μας μέσω του ψυχρού βορειοανατολικού ρεύματος και σε συνδυασμό με το χαμηλό στο Ιόνιο θα έχουμε αυτά τα φαινόμενα που προαναφέραμε. 
Από την άλλη πλευρά στον Ατλαντικό και στην βορειοδυτική Ευρώπη συνεχίζεται η οικόγενεια αρκετά βαθιών υφέσεων σε επίπεδα τυφώνα καθώς το ενισχυμένο polar vortex αλλά και το jet stream του Ατλαντικού γεννούν συνέχεια βαρομετρικά χαμηλά που εμποδίζουν και την άνοδο ή την καλύτερη θέση του Αζορικού Αντικυκλώνα στην δυτική Ευρώπη.


analisi kakokairias 4
Πιο αναλυτικά για την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου: 

Το Σάββατο 01/02/2014 σιγά σιγά αρχίζει να χαλάει ο καιρός από τα δυτικά με συννεφιά που θα πυκνώσει μέσα στην ημέρα σχεδόν σε όλη την χώρα και θα αρχίσουν τα πρώτα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο-Θεσσαλία αλλά και την δυτική&κεντρική Στερεά όπως και την Πελοπόννησο. Βροχές θα έχουμε σε αυτές τις περιοχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Πίνδου καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.
Βροχές σταδικά θα αρχίσουν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και στην υπόλοιπη νότια Πελοπόννησο,ανατολική Στερεά ,ενώ στην υπόλοιπη χώρα το Σάββατο θα κυλίσει γενικά με πυκνή συννεφιά .
Την Κυριακή 02/02/2014 φαίνεται να είναι η χειρότερη μέρα της κακοκαιρίας και η πιο δύσκολη καθώς οι βροχές θα ενταθούν σταδιακά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές.Δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο η ανατολική Μακεδονία -Θράκη καθώς και το βορειοανατολικό Αιγαίο. 
Αντίθετα στην υπόλοιπη κεντρική ανατολική και νότια χώρα θα έχουμε ισχυρές βροχές που θα χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια και ένταση κατά διαστήματα.
Πιο έντονα καιρικά φαινόμενα στην κεντρική και νότια νοτιοανατολική Πελοπόννησο,στην ανατολική Στερεά-βορειοανατολική Θεσσαλία καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις θα έχουμε μέσα στην Κυριακή σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην δυτική Μακεδονία ,την Θεσσαλία μέχρι και την βορειοανατολική&κεντρική Στερεά Ελλάδα αλλά και την βορειοανατολική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα έχουμε και στα υπόλοιπα ορεινά τμήματα της δυτικής χώρας(Ήπειρος-δυτική Στερεά-δυτική Πελοπόννησο).
Όσον αφορά την βόρεια χώρα τα φαινόμενα θα είναι ασθενή στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζονται και τόσο από αυτήν την κακοκαιρία ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως του Έβρου. Πιο πολλά φαινόμενα στην δυτική και κεντρική Μακεδονία καθώς και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα .
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο στα 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ,ενώ στο Αιγαίο στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση στα κεντρικά και βόρεια βορειοδυτικά τμήματα της χώρας.
Όσον αφορά τα υψόμετρα χιονόπτωσης την Κυριακή στην δυτική Μακεδονία θα είναι ακόμα και μέσα στις πόλεις ενώ στην Θεσσαλία θα είναι πάνω από τα 400-500 μέτρα (πρόσκαιρα στο τέλος των φαινομένων ίσως και 300-400 μέτρα) ενώ στα 600-800 μέτρα από το ύψος της βορειοανατολικής μέχρι νοτιοανατολικής Στερεάς αντίστοιχα.
Στα 1000-1100 μέτρα στην βορειοανατολική Πελοπόννησο κυρίως (νομοί Κορινθίας-ανατολική Αρκαδία-ανατολική Αχαία). Στις υπόλοιπες περιοχές δυτικά της Πίνδου δηλαδή σε Ήπειρο-δυτική Στερεά-δυτική Πελοπόννησο τα χιόνια θα εντοπίζονται σε μεγάλα υψόμετρα λόγω της θέσης της ψυχρής μάζας ,της θέσης του χαμηλού και κυρίως των επιφανειακών ανέμων που θα καθορίσουν την θέση της ψυχρής μάζας.
Αργά το βράδυ της Κυριακής προς την Δευτέρα θα πέσουν και άλλο τα υψόμετρα από το ύψος της ανατολικής Θεσσαλίας-βορειοανατολικής Στερεάς-μέχρι την βορειοδυτική Αττική και την βορειοανατολική Πελοπόννησο.Τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από τα βόρεια-βορειοδυτικά προς την Θεσσαλία .Βελτιώνεται ο καιρός από το απόγευμα-βράδυ της Κυριακής στα βόρεια.
Λίγα λόγια για την νέα εβδομάδα: 
1797409 10153760481265716 1832368999 n


Πρόσκαιρη βελτίωση την Δευτέρα παρ'όλα αυτά θα έχουμε κάποια φαινόμενα ασθενή στα ανατολικά τμήματα της χώρας με την μορφή ασθενών βροχών και χιονοπτώσεων στα ορεινά-και ημιορεινά της βορειοανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα συννεφιά κατά διαστήματα πυκνή ενώ καλύτερος καιρός στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας.
Την Τρίτη και πάλι θα έχουμε αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με βροχές στα θαλάσσια παραθαλάσσια χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά ημιορεινά της Πελοποννήσου-ανατολική Στερεάς-Εύβοιας-ανατολικής Θεσσαλίας μέχρι και τα ορεινά της Κρήτης. Πρόσκαιρα ίσως χιονίσει και σε περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο στην Θεσσαλία-δυτική Μακεδονία μέχρι και την κεντρική Στερεά Ελλάδα. 
Λεπτομέρειες για το καιρό της νέας εβδομάδας σε νεώτερο άρθρο. 
Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: