Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές από το πολικό ψύχος που πλήττει τις ΗΠΑ

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου!

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το πολικό ψύχος που πλήττει τις ΗΠΑ, μετακινείται προς τα ανατολικά, ενώ εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στο Σικάγο και τη Μινεσότα.

Την ίδια ώρα οι μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες,

Το πολικό ψύχος προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις στις μεσοδυτικές πολιτείες με χιλιάδες πτήσεις να ακυρώνονται ή να καθυστερούν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware.com, περισσότερες από 7.300 πτήσεις καθυστέρησαν και 3.514 ακυρώθηκαν χθες Κυριακή στις ΗΠΑ.

«Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες θα επεκταθούν στο βόρειο και κεντρικό τμήμα των ΗΠΑ σήμερα», προειδοποίησε χθες Κυριακή η μετεωρολογική υπηρεσία.

«Σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, οι θερμοκρασίες αυτές θα φτάσουν σε επίπεδα επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή, έως και τους μείον 60 βαθμούς Φαρενάιτ (-51 βαθμοί Κελσίου)».

Σε αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να δημιουργηθούν κρυοπαγήματα σε μη καλυμμένο δέρμα σε διάστημα λίγων λεπτών, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Μαρκ Ντέιτον ζήτησε να παραμείνουν σήμερα κλειστά όλα τα σχολεία, ώστε να προστατευθούν οι μαθητές από το κρύο.

Η ίδια απόφαση ελήφθη και στο Σικάγο, όπου στον ιστότοπο της πολιτείας του Ιλινόις αναφέρεται ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για να παιδιά να πάνε στο σχολείο όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν και πνέουν τόσο δυνατοί άνεμοι.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μπομπ Όβαρετς, οι πολικές θερμοκρασίες δεν θα διατηρηθούν για πολύ καιρό στις ΗΠΑ, «μέχρι το τέλος της εβδομάδας η θερμοκρασία σίγουρα θα αρχίσει να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα σε όλη τη χώρα».

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία στο Σικάγο και την Ιντιανάπολη ενδέχεται να φτάσει τους -24 βαθμούς Κελσίου, στη Μινεάπολη τους -34, ενώ η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες ήταν στις πόλεις Μπάμπιτ και Εμπάρας της Μινεσότα (-40 βαθμοί Κελσίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: