Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι βορειοανατολικές ΗΠΑ


Σφοδρή χιονοθύελλα, ματαιώνονται πτήσεις

Περίπου 3.000 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες στις ΗΠΑ και καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε άλλες 7.000 καθώς μια χιονοθύελλα πλήττει το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, συνοδευόμενη από ανέμους και θερμοκρασίες που αναμένεται να πέσουν απόψε στη Νέα Υόρκη στους -13 βαθμούς.

Οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρζι κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Προειδοποίηση για χιονοθύελλα με ισχύ ως σήμερα το μεσημέρι εκδόθηκε και στις Πολιτείες της Πενσιλβάνιας και σ' ένα τμήμα της Νέας Αγγλίας.

Η πρώτη μεγάλη χειμερινή καταιγίδα του 2014 έφερε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους από την κάτω Κοιλάδα του Μισισίπι ως την ακτή του Ατλαντικού, με τμήματα της Νέας Αγγλίας, της Βοστώνης περιλαμβανομένης, να ετοιμάζονται σήμερα το πρωί για 36 εκατοστά χιόνι .

«Καθώς η χειμερινή καταιγίδα βρίσκεται σε εξέλιξη, φέρνοντας πολύ χιόνι και ισχυρούς ανέμους σε πολλά σημεία της Πολιτείας, καλώ όλους τους Νεοϋορκέζους να είναι προσεκτικοί, να αποφύγουν τα ταξίδια και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Ανάμεσα στις ακυρώσεις πτήσεων που σημειώθηκαν, ενώ πολλοί ταξιδιώτες επιστρέφουν από τους προορισμούς των χειμερινών διακοπών τους, αξιωματούχοι στο διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης είπαν πως μέχρι το ένα τέταρτο των προγραμματισμένων πτήσεων ματαιώθηκαν χθες το απόγευμα και το βράδυ.

Ωστόσο ο Εντ Φρένι, διευθυντής της Μάσπορτ, της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται το Λόγκαν, δήλωσε πως δύο διάδρομοι παραμένουν ανοικτοί και πως το αεροδρόμιο θα συνεχίσει να λειτουργεί όσο αυτό είναι ασφαλές.

Ο Κουόμο και ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρζι Κρις Κρίστι έδωσαν εντολή να μην προσέλθει σήμερα στις εργασίες του το μη απαραίτητο προσωπικό των υπηρεσιών των Πολιτειών τους λέγοντας πως περιμένουν ότι η κακοκαιρία θα επιδεινωθεί νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Η Πολιτεία του Νιού Τζέρζι ανακοίνωσε πως τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά στο Χόμποκεν και το Τζέρζι Σίτι.

Η χιονοθύελλα που πλήττει τη Νέα Υόρκη είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για το νέο δήμαρχο της πόλης, τον Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη.

«Είμαστε έτοιμοι», δήλώσε χθες προσθέτοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ξύπνησε με τη σκέψη του στο χιόνι. 

«Είμαστε επικεντρωμένοι σαν ένα λέιζερ», πρόσθεσε. Κάλεσε τους Νεοϋορκέζους να επιστρέψουν νωρίς στα σπίτια τους, να μην βγουν το βράδυ της Πέμπτης και να ρίχνουν μια ματιά και στους γείτονές τους. «Θα κάνει αφύσικα κρύο», επέμεινε ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος συμβούλευσε επίσης τους πολίτες να προτιμήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αν πρέπει να μετακινηθούν, προειδοποιώντας τους πάντως ότι πρέπει να περιμένουν καθυστερήσεις.

Στο Κονέτικατ, ο κυβερνήτης Ντάνελ Μαλόι έδωσε εντολή στους υπαλλήλους της Πολιτείας να φύγουν από τη δουλειά χθες από τις 15:00 ως τις 15:30 ώστε να διευκολυνθεί η βραδινή οδική κυκλοφορία και να μην επιστρέψουν στις δουλειές τους παρά σήμερα στα μέσα του πρωινού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως η μάζα του αέρα από την Αρκτική θα μειώσει τις θερμοκρασίες πολύ κάτω από το φυσιολογικό και είναι πιθανό να σημειωθούν σήμερα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

«Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν ως και 32 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες συνθήκες», δήλωσε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Ντέβαλ Πάτρικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: