Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Πότε έρχεται χειμώνας στην Ελλάδα?



Μετά από έναν Γενάρη ο οποίος θυμίζει φθινόπωρο και όχι χειμώνα με βροχές και υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας ,αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει φέτος και για ακόμα μια χρονιά έχουμε ήπιο χειμώνα. Από την μια είναι θετικό λόγω της της οικονομικής κρίσης δύο χρόνια τώρα που δεν έχουμε χιονοπτώσεις και κρύα ,ωστόσο φέτος ακόμα και τα χιονοδρομικά κέντρα είναι σε τραγική κατάσταση ενώ το χιόνι που υπάρχει σε αρκετές κορυφές βουνών μπορεί κανείς να το δει άλλες χρονιές και Μάη μήνα.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει χειμώνας στο τελευταίο γύρισμα χρονολογικά του χειμώνα δηλαδή τον Φλεβάρη και κάποιες μέρες τον Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο Φετινός Γενάρης σε κάποιες περιοχές θα είναι κατά 3-4οC πιο ζεστός σε σχέση με τις κλιματικές τιμές του μήνα κάτι το οποίο δικαιολογεί τον αρκετά ήπιο χειμώνα φέτος.
Όσον αφορά την εξέλιξη του τελευταίο δεκαημέρου του Γενάρη φαίνεται ότι και πάλι θα έχουμε νότιους ανέμους αλλά και βροχές-καταιγίδες σε μεγάλο κομμάτι της χώρας από τις 20 μέχρι τις 25 Γενάρη ,ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν φαίνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασία και κρύο στην χώρα μας. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποιες χιονοπτώσεις στα χιονοδρομικά που τις χρειάζονται καθώς και σε περιοχές της δυτικής βορειοδυτικής Ελλάδα με υψόμετρα 1000-1500 μέτρα.
Άνοδος της θερμοκρασίας και πάλι εκεί στις 25-26 του μήνα συνοδεία νοτιάδων αλλά και βροχών που θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας.
Από τις 26-27 Γενάρη και μετά μέχρι τις 31 του μήνα είναι αρκετά ασαφές όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού,υπάρχουν σενάρια που δίνουν και πάλι βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά  τμήματα της χώρας αλλά και στα χιονοδρομικά.
Φαίνεται μια τάση να γίνει λίγο πιο χειμερινός ο καιρός το τελευταίο 3-ήμερο του Γενάρη έτσι ώστε να μας θυμίσει ότι είμαστε στον Γενάρη και όχι στον Οκτώβριο βάση θερμοκρασιών.
Όσον αφορά τον Φλεβάρη και τον Μάρτη κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει ,αν ο καιρός συνεχίσει να συμπεριφέρεται με ήπιο μοτίβο ή αν θα έχουμε χιονοπτώσεις και κρύο σε αρκετές περιοχές.
Μέχρι τώρα πάντως τίποτα δεν θυμίζει έξω την εποχή που διανύουμε και αν βρέχει ή έχει κακό καιρό ,αυτό είναι κομμάτι και άλλων εποχών όπως το Φθινόπωρο ή  η Άνοιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: