Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Τρίτη 28-01-2014 , καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια.


Νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από αργά το βράδυ της Δευτέρας και κυρίως την Τρίτη - Τετάρτη (28-29/Ιανουαρίου/2014) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και κεντρικά και χιονοπτώσεις κατα τόπους ισχυρές στη βόρεια - βορειοδυτική χώρα.
Πιο αναλυτικά το χαμηλό βαρομετρικό που μας επηρεάζει το Σαββατοκύριακο θα κινηθεί ανατολικά ελαφρώς νότια και θα εξασθενήσει  κάπου στο Καρπάθιο.
Νέο χαμηλό βαρομετρικό θα εισβάλει από τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας από την Δευτέρα προερχόμενο από την Αδριατική και θα κινηθεί νοτιοανατολικά . Όπως φαινεται θα ακολουθήσει πορεία ημικυκλική όπως φαίνεται στους παρακάτω χάρτες και θα περάσει πάνω από την κεντρική και βόρεια χώρα.
Το βαρομετρικό χαμηλό θα είναι λίγο πιο έντονο από το χαμηλό του Σαββατοκύριακου που θα έχει ως αποτέλεσμα πιο έντονα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές στα δυτικά κυρίως.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα βορειοδυτικά αρχικά την Τρίτη και μετά σε όλα τα δυτικά . Από τη Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται επιδείνωση του καιρού και στην κεντρική και νότια χώρα με βροχές κατά τόπους ισχυρές και καταιγίδες .
Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Τρίτη  στην Ήπειρο ακόμη και σε ημι-ορεινά τμήματα (δεν αποκλείεται να έχουμε χιονοπτώσεις και στην πόλη των Ιωαννίνων),  σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα, Καστοριά , Κοζάνη και άλλες ημιορεινές περιοχές. Χιονόνερο η χιόνι αναμένεται στην Νάουσα και σε περιοχές του ίδιου υψομέτρου στην δυτ. Μακεδονία κυρίως το βράδυ της Τριτης με ξημερώματα Τετάρτης 29-02-2014. Μεγάλη προσοχή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο όλης της Βόρειας χώρας καλό είναι να έχουν οι οδηγοί πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκινητά τους. Δυστυχώς οι θερμοκρασίες στα 850hpa δεν θα αφήνουν αρκετό περιθώριο για εκδήλωση χιονοπτώσεων σε πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και έτσι εκεί περιμένουμε βροχές και σε κάποιες περιοχές χιονολυτό ή και χιονόνερο στα πολύ βορειότερα.
Η επιδείνωση θα είναι πρόσκαιρη και από το πρωί της Τετάρτης αναμένουμε βελτίωση στις περιοχές αυτές.
Το περασμα του χαμηλού θα είναι σχετικά γρήγορο . Ισχυρές βροχές στην υπόλοιπη χώρα
Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιοχές της ανατολικής θράκης όπου αναμένουμε χιονοπτώσεις και στα πεδινά τμήματα κυρίως του Έβρου (όπως Διδυμότειχο, Μεταξάδες , Ορεστιάδα) που γρήγορα όμως θα μετατραπούν σε χιονόνερο προς το τέλος της Τρίτης.
Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στην δυτική Στερεά και Πελ/ησο την Τρίτη καθώς και το βράδυ προς την Τετάρτη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες.
Στην Κρήτη αναμένουμε τοπικές βροχές που γρήγορα θα εξασθενήσουν .
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα συγκεκριμένα:
Στη βόρεια Ελλάδα -5 έως 7 βαθμούς
Στην κεντρική Ελλάδα 2 έως 12 βαθμούς
Στην δυτική Ελλάδα 6 έως 14 βαθμούς
Στην νότια Ελλάδα 7 έως 16 βαθμούς (τοπικά στην Κρήτη 17βαθμούς)
και τέλος στην ανατολική Ελλάδα 6 έως 14 βαθμούς
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί 5-6b , στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο νότιοι 5-6 και τοπικά 7b και στο Ιόνιο δυτικοί νοτιοδυτικοί 4-5b και στο νότιο Ιόνιο νοτιοδυτικοί 5-6b και τοπικά 7 με 8b στα ανοιχτά.
Στην Αττική 
Περιμένουμε βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως προς το βράδυ της Τρίτης  με βελτίωση από την Τετάρτη το πρωί , η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 βαθμούς έως 14 τις μεσημεριανές ώρες (στα βόρεια προάστεια θα είναι 1-2 βαθμούς χαμηλότερη) . Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-5 b  
Στην Θεσσαλονίκη
Περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο  από το μεσημέρι και στα γύρω ορεινά χιονόνερο ή χιόνι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4-5 b στρεφόμενοι την Τετάρτη σε βορειοδυτικοί με εξασθένηση.
Ακολουθεί χάρτης πρόγνωσης για την Τρίτη :

Την Τετάρτη από το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά .

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σωτήρης Σιδέρης (ZEUS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: