Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Παρατεταμένος καύσωνας και φωτιές στην Αυστραλία


Στην Μελβούρνη το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 43 βαθμούς

Σε καμίνι έχει μετατραπεί η Νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα. Μετά τη Δυτική Αυστραλία, τώρα η Νότια Αυστραλία, η Βικτώρια και η νότια Νέα Νότια Ουαλία βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα καύσωνα.

Στην Αδελαΐδα, το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 45 βαθμούς και στη Μελβούρνη τους 43 την Τρίτη. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν άνω των 40 βαθμών μέχρι και την Παρασκευή. Σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 46 έως 48 βαθμούς.

Ιδιαίτερα θερμές είναι και οι νύχτες. Τη νύχτα της Τρίτης, το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς στη Μελβούρνη και μόνο στις 6 το πρωί περιορίστηκε για λίγο στους 28,6 βαθμούς, ενώ στις 10 το πρωί είχε ξεπεράσει τους 34 βαθμούς. Εξαιτίας του καύσωνα, μόνο στη Βικτώρια ξέσπασαν, περίπου 260 φωτιές, πολλές από τις οποίες οφείλονται σε κεραυνούς.

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με πύρινες λαίλαπες σε δεκάδες μέτωπα, αλλά για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Υπάρχουν φόβοι, όμως, ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις καταιγίδες που προβλέπονται και τους κεραυνούς, να προκληθούν και νέες πυρκαγιές, οι οποίες, με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων, να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν, επίσης, και στη Νότια Αυστραλία. Σε εξωτερικά προάστια της Μελβούρνης, αλλά και επαρχιακές πόλεις της Βικτώριας σημειώθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να υποστούν έξτρα ταλαιπωρία, ενώ ακυρώθηκαν πολλά δρομολόγια τραίνων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ηλίαση και αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους της Μελβούρνης, ενώ τουλάχιστον έντεκα ανήλικα παιδιά αφέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητα από τους γονείς τους και κινδύνευσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: