Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Θερμότερη χρονιά από το 1910 η περσινή στην Αυστραλία


Στο Κουίνσλαντ χθες η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 48,6 βαθμοί!

Το 2013 ήταν για την Αυστραλία η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει από το 1910 σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κατά μέσο όρο η θερμοκρασία αυξήθηκε 1,2 βαθμούς επιπλέον τον περασμένο χρόνο και η μέση θερμοκρασία ήταν 21,8 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2005.

«Τα στοιχεία», λέει η Αυστραλή μετεωρολόγος ΝΙλ Πλάμερ, «μιλούν από μόνα τους. Ο πλανήτης θερμαίνεται χρόνο με το χρόνο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα- καύσωνες και κυκλώνες πολλαπλασιάζονται». 

Η ανακοίνωση των στοιχείων συνέπεσε και με το κύμα καύσωνα που εξακολουθεί να πλήττει αυτές τις μέρες περιοχές της Αυστραλίας με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει πολλές πυρκαγιές, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πύρινο όλεθρο και να ισχύουν πολλές απαγορεύσεις.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πάντως πως το κύμα καύσωνα σε περιοχές της Νότιας Αυστραλίας, της Δυτικής Αυστραλίας, της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουϊνσλαντ θα υποχωρήσει το Σαββατοκύριακο.

Στο Κουίνσλαντ χθες η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 48,6 βαθμοί, στην περιοχή Μπερντβσιλ. Στη Νότια Αυστραλία ο υδράργυρος έφτασε τους 49,3 βαθμούς στην περιοχή Μούμπα. Στο Τέναντι Κρικ της Νόρδερν Τέριτορι το θερμόμετρο έφτασε τους 45 βαθμούς ενώ στο Μπερκ της Νέας Νότιας Ουαλίας έφτασε τους 45,6 βαθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Νότια Αυστραλία κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών τηγάνισαν αυγά σε ένα φτυάρι, σε υπαίθριο χώρο, θέλοντας να αποδείξουν πόσο ανυπόφορη ήταν η ζέστη. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αύριο η θερμοκρασία θα υποχωρήσει δέκα με δεκαπέντε βαθμούς και θα φέρει ανακούφιση στους κατοίκους των περιοχών που εδώ και μέρες ψήνονται.
ΠΗΓΗhttp://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: